Съд в Москва призна режисьорът Серебренников за виновен по дело за измама

Сподели статията с твоите приятели:

Театралният и филмов режисьор Кирил Серебренников беше признат за виновен по дело за незаконно присвояване, което се води срещу него и още трима обвиняеми. Присъдата беше произнесена от московски съд в петък. Предстои да стане ясно какво ще бъде наказанието за режисьора. Прокуратурата иска шест години затвор за него.

Според руското държавно обвинение Серебренников и другите обвиняеми – продуцентът Юрий Итин, бившата служителка на Министерството на културата София Апфелбаум и Алексей Малобродски – са присвоили 129 милиона рубли (1,86 милиона долара) държавни средства между 2011 и 2014 г. Грантовете са получени от „Студио Седем“, неправителствена организация, основана от Серебренников.

Прокуратурата иска за другите обвиняеми присъди между 4 и 5 години затвор. Пети човек беше обвинен по делото – счетоводителката на организацията Нина Масляева, но тя се призна за виновна и даде показания срещу другите обвинения и нейното дело се разглежда отделно.

Съдът призна за виновни също Итин и Малобродски. Според съдебния състав Апфелбаум не е знаела за предполагаемата измама.

Режисьорът отрича да обвиненията и нарича започналото през 2018 г. дело „абсурд“. Негови поддръжници във и извън Русия смятат обвиненията срещу режисьора и колегите му за политически мотивирани.

Директорът на престижния център „Гогол“ Кирил Серебренников беше арестуван през 2017 г., което предизвика международно внимание и съмнения, че руските власти атакуват културни дейци, които са критични към президента Владимир Путин.

Серебренников е участвал в антиправителствени протести в Русия и е критичен към засилващото се влияние на Руската православна църква върху обществения живот. Работата му по теми, свързани с правата на ЛГБТ общността, предизвика остри нападки от консервативни кръгове.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *