Съвместното честване на 24 май в Рим трябва да стане традиция

Сподели статията с твоите приятели:

Ще се радвам в бъдеще традицията между България и Северна Македония за съвместното честване на 24 май в Рим да остане трайна и да продължи в Микулчица.

 

Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов за тазгодишното посещение на светите за българите места в Рим по повод 24 май. Според него е логично двамата президенти на две много близки държави, да посещават заедно подобни свети места.

„Не съм наясно дали двете делегации вървят заедно или поотделно. Може би в някои случаи те са заедно, което е много хубав знак. В други случаи са самостоятелно. Това също не бива да се драматизира, тъй като все пак Република Северна Македония, е отделна държава. Знаците, които дадоха президентът Радев и президентът Пендаровски, са положителни на фона на цялата злоба, която се излива в македонските медии. Дай Боже, този знак да се окаже траен и да не бъде някак си опроверган от истерията в скопските медии, които знаем, че се контролират от много странни външни сили. Като цяло това, което се случва, е добре за всички нас”, каза още историкът.

Проф. Пламен Павлов апелира тези съвместни чествания да продължат в Микулчица, където е гробът на Методий.

Проф. Пламен Павлов отбеляза, че гробът на св. Константин Кирил – Философ в „Сан Клементе“ в Рим е много добре известен, докато гробът на Методий в Микулчица все още остава слабо познат.

„Нека да припомня, че там българската общност в Чехия, подпомогната от българската държава в лицето на парламента, през 2009 г. издига един прекрасен паметник на светите братя Кирил и Методий, които в крайна сметка там са започнали своята мисия, за да постигне своя апогей в България“, каза още проф. Пламен Павлов.

По думите на историка не можем да избягаме от въпроса за произхода на св. Константин Кирил – Философ.

“Той принадлежи по майчина линия към българските славяни, а неговото дело е дълбоко свързано с България, а не с македонските земи, както казва руското посолство и както навремето артикулира президентът Путин. Истината е, че учениците на светите братя “…за България си мислели, за България копнеели”. Това е казано директно в житието на св. Климент. Да не говорим, че има и много други доказателства, макар и непреки за контактите на светите братя с княз Борис Михаил и с тогавашната българска църква”, добави още проф. Пламен Павлов.

Надявам се под егидата на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски операта-оратория “Кирил и Методий” на Живка Клинкова да бъде представена в Скопие и на други международни сцени, каза още проф. Павлов.

“На 23 май в Софийската опера и балет благодарение на акад. Пламен Карталов, на режисьорката Вяра Петрова и на целия колектив на операта, беше представена операта на Живка Клинкова. Вашата агенция го съобщи. Тя е писана от Венко Марковски. Това е поет, колкото български, толкова и македонски. Той е българин от Македония”, каза още проф. Павлов.

Според него трябва да търсим нещата, които ни свързват, и нашата обща история.

“Не споделена, както йезуитски говорят някои хора, настроени идеологически и с други предубеждения”, заяви още проф. Пламен Павлов.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *