Структурите на БСП подредиха листите си без скандали

Сподели статията с твоите приятели:

Вече е ясно как ще изглеждат голяма част от червените кандидат-депутатски листи за парламентарните избори на 4 април.

Областният съвет на БСП във Варна прие с пълно единодушие предложената предизборна листа на партията за 3 МИР.
Местните медии цитират дългогодишния депутат Апостол Димитров, че подобно единодействие между областната и градската организации не се е случвало повече от 20 години, което е предпоставка за силен резултат.

Депутатската листа във Варна е най-дългата от всичките 31 многомандатни избирателни района – гражданите от морската столица изпращат в Народното събрание 14 избраници. В 44-я парламент социалистите имат четири мандата.

За водач на листата вече бе определен от Националния съвет лидерът на БСП във Варна и областта Борислав Гуцанов. Така той става първият варненец на тази позиция от незапомнено време. За да се потушат крамолите в миналото, от София изпращаха за водач във Варна признати от партията авторитети, като покойния Стефан Данаилов, който водеше листата за 44-ото Народно събрание. Преди него водачи във Варна са били и бившият лидер на БСП Сергей Станишев, бившият премиер и финансов министър Пламен Орешарски, историкът проф. Андрей Пантев.

Според варненските медии на второ място е класиран дългогодишният кмет на Провадия Филчо Филев. Тази позиция е важен знак към региона, тъй като Провадия е втория по големина град в областта.
Третото място в листата демонстрира ясното желание на БСП-Варна за подмладяване. То се заема от Павел Раличков, лидер на Младежкото обединение на партията, син на един от най-известните хирурзи – доц. д-р Лидия Петкова.

На четвърто място в предизборната листа е класиран настоящият депутат д-р Десислав Тасков, което е знак за приемственост.

Единодушието при одобряването на листата на областно ниво е ясен знак, че структурата на БСП във Варна и областта е амбицирана и сплотена преди изборите.

Готова е и листата в Русе.
След определения от Националния съвет на БСП за водач Крум Зарков е Пламен Рашев, инженер икономист по образование и настоящ общински съветник. Рашев е председател на общинския и на областния съвет на БСП в Русе и региона.

На трето място е Ивалинка Цанкова от Община Иваново, земеделски производител и председател на ОбС на БСП Иваново. За представител от гражданската квота, прие да се присъедини Теодора Евтимова – Директор на РБ „Любен Каравелов”. На петото място е досегашният народен представител Георги Стоилов. В листата на социалистите намериха място, инженери, икономисти, юристи, педагози, университетски преподаватели. 40 % от хората са до 40 години като най-младият кандидат е Нора Стоянова, икономист-финансист по образование и лидер на МО в БСП в Русе и областта.

 

Във Враца след водача Анастас Попдимитров са подредени млади хора – лидерът на младежкото обединение на БСП в града Иван Иванов. На челта позиция е и областният председател на червените Иво Лилов.

С таен вот сливенските социалисти решиха след водача Атанас Зафиров да се нареди зам.-председателят на местния Общински съвет Деян Дечев, пише „Дума“. Третото място получи предложеният от новозагорци доц. Димитър Динев. Четвърто и седмо място са за гражданска квота или коалиционен партньор. Пета позиция е за хирурга д-р Събина Петканска-Вълева, а шеста е председателката на БСП в Твърдица Ваня Колева. Осми е младият Васил Стоянов, следван от Минчо Афузов, Антония Шейредова, Янко Янков и Евгени Митев.  Основната цел, която си поставиха членовете на Областния съвет на БСП в Сливен, е да постигнат максимален резултат, по-добър от предходните парламентарни избори и изборна победа в областта.

Във Велико Търново и Габрово левицата препотвърди предпочитанията си и нареди след водачите настоящите депутати Весела Лечева и Кристина Сидорова. 3 и 8 място в габровската листа са за коалиционни партньори, така четвърти остава председателят на ОбС на БСП в Севлиево Станимир Стойчев, следва го младата преподавателка Десислава Симеонова от Дряново. Шеста е Диляна Митева от Трявна, председател на местната структура на социалистите, а седми – Желязко Великов от Дряново.

Във Велико Търново 4, 7, 10 и 11 място са за коалиционни партньори и гражданска квота. Трета е Анета Маноилова-Григорова, пети е председателят на ОбС на БСП в областния град Михаил Михалев, настоящият депутат Валентин Ламбев остана осми, следван от Николай Петров и Паулина Петрова от Младежкото обединение.

В Стара Загора веднага след водача Георги Гьоков се нареди колегата му в Народното събрание Драгомир Стойнев. Третата позиция е за Неделчо Маринов, 4, 9 и 12 място са за коалиционен партньор или гражданска квота, пети е Сашко Лозанов. Челната десетка се допълва от проф. Иван Върляков, който е председател на групата общински съветници в областния град, Даниела Лекина, Георги Господинов и Пламен Караджов. След тях в листата останаха шефът на пресцентъра на “Позитано” 20 Васил Самарски, бившият образователен зам.-министър Иван Кръстев, настоящата депутатка Донка Симеонова и др.

Депутатът Милко Недялков и кметицата на Троян Донка Михайлова си направиха отводи и така в листата на БСП за Ловеч след водача Ирена Анастасова влиза бившият кмет на областния град Минчо Казанджиев, следван от депутатката д-р Валентина Александрова. След тях са представителите на Угърчин, Тетевен, Луковит и Ябланица Тихомир Райновски, Иван Иванов, Бистра Лазарова и Милчо Михайлов. Тук чак осмо място е за гражданска квота, а листата се допълва от Тодор Тодоров от Луковит и Събчо Лалев от Априлци.

В София област с таен вот след водача Иван Ченчев се нареди 42-годишният Игнат Гюров от Костинброд. 3, 7 и 12 позиция са за коалиционни партньори, затова на четвърто място е председателят на ОблС на БСП Александър Манолов. Пета е 31-годишната Стоянка Балова, следва самоковският общински съветник Николай Кокалов. Емил Даскалов, Паолина Цанова и Румен Тодоров допълват челната десетка, следват представители на Ботевград, Сливница, Елин Пелин и Пирдоп.
Очаква се окончателните варианти на листите да бъдат ясни до дни, след гласуването им и от НС на БСП.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *