Страните, които изнасят петрол се споразумяха да увеличат добива

Сподели статията с твоите приятели:

Страните от групата ОПЕК+ се споразумяха днес да увеличат от следващия месец добива на петрол и по този начин да допринесат за намаляване на цените на петрола в момент, когато световната икономика продължава да е в процес на възстановяване от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Групата, която включва страните от ОПЕК и партньори като Русия, миналата година намали производството на петрол с рекордните десет милиона барела на ден на фона на провокирания от пандемията спад на търсенето на петрол и рязкото падане на цените. Впоследствие групата започна постепенно да увеличава добива.

От август до декември тази година групата ще увеличи производството на петрол с два милиона барела на ден, се казва в изявление на ОПЕК.

В началото на месеца групата не успя да постигне споразумение заради искането на Обединените арабски емирства да им бъде разрешено да повишат своя добив. ОПЕК съобщи, че съгласно днешното споразумение пет държави също ще могат да увеличат собственото си производство – най-много ОАЕ и Саудитска Арабия и в по-малка степен Ирак, Кувейт и Русия.

Световният петролен пазар, разтърсен в началото на пандемията миналата година, постепенно се възстановява. В петък лондонският сорт Брент от Северно море се търгуваше за около 73 долара за барел.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *