Страната с най-студените къщи и с най-много собственици

Сподели статията с твоите приятели:

Българите са на първо място в ЕС по невъзможност да си отопляват жилищата, показват данни, публикувани от Евростат в сряда. 30.1% от населението в страната е имало такъв проблем през 2019 г.

Проучването на жилищата в Европа показва, че 26.7% от гражданите на Литва имат трудности в поддържането на топли домове. Те са следвани от Кипър (21%), Португалия (18.9%), Гърция (17.9%) и Италия (11.1%).

В аналогични изследвания на европейската статистическа агенция, провеждани в последните три години, България неизменно е оглавявала класацията по този показател.

Българите се отопляват най-вече с дърва и въглища (54%), сочи последното проучване на Института за енергиен мениджмънт от края на 2018 г. Другите предпочитани начини на отопление са били електричеството (28.6%) и централизираното топлоснабдяване (15%).

В рамките на проучването на Евростат България е на четвърто място (7.5%) по липса на съвременна тоалетна, душ или баня след Румъния (22,4%), Литва (8,7%) и Латвия (7,7%).

11,6% от българите изпитват проблеми с покривния теч, влажните стени и подовете или дограмата, сочат резултатите.

Изследването на Евростат има за цел да опише европейските домове и бит като цяло. Според него гражданите на ЕС разполагат средно с по 1,6 стаи, като страните, в които хората живеят най-добре по този показател са Малта, Белгия и Ирландия.

Българите разполагат средно с по 1.2 стаи и заемат 11-о място в ЕС по показателя за населеност на жилището. Едно българско домакинство се състои средно от 2,4 души. Най-големите домакинства в Европа са в Словакия (2,9), Полша (2,8) и Хърватия (2,7).

Евростат отбелязва по-голям брой на собствениците на домовете в страните от Източна Европа. По този показател България заема седмо място в ЕС с 84,1% от гражданите, които са собственици на местата, на които живеят. Близо една трета от европейците са наематели.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *