Стийв Возняк. Технологичният талант, който умее да отсява правилното

Сподели статията с твоите приятели:

Благодарение на безспорния му талант в технологичните изобретения днес съществува една от най-популярните технологични марки в света.

На днешната дата през 1950 е роден един от най-значимите компютърни инженери – съоснователят на компанията Епъл – Стийв Возняк.

Той е син на електронен инженер от компания в Сънивейл, Калифорния, част от района на днешната Силициева долина. Возняк от малък показва талант в областта на математиката и технологиите, но образованието не го вълнува толкова.

Той напуска колежа в Колорадо, където учи една година, и започва да прави дизайни на калкулатори в “Хюлет Пакард”.

Междувременно се запознава със Стив Джобс, с когото го свързва страстта към технологиите.

Докато работи като инженер в Хюлет Пакард, Возняк създава свой микрокомпютър. Компанията не е заинтригувана, за разлика от Джобс, който още тогава притежава силен бизнес нюх.

Двамата с минимални средства, от гаража на Джобс създават своя компания, Епъл Компютър. След като стават първите, които продават персонални компютри на потребители извън любителските кръгове, те бързо забогатяват.

Към успеха го движи не желание за богатство или слава, а идеята, че може да бъде полезен. Той е познат също и като защитник на човешките права в интернет пространството.

„Открих пътя си и знаех кой съм. Знаех, че имам способността да отсея правилното от грешното. Като инженер се придържах към решения, които произлизат от рационална ценностна система“, казва Возняк пред Си Ен Ен.

Един от най-тежките моменти в живота му е през 1981, когато катастрофира със своя самолет, след като излита от летище в Калифорния. Той получава тежки травми, както и амнезия, но постепенно се възстановява.

Няколко години след катастрофата Возняк завършва бакалавърска степен и напуска Епъл окончателно, но продължава да се занимава с технологии и до днес. Возняк поддържа контакт със Стив Джобс до края на живота му през 2011 г.

Инженерът е отличен с редица награди за успехите си в областта на технологиите, сред които и американският Национален медал в областта на технологиите и иновациите.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *