Стефан Янев: На всеки трябва да е ясно, че ако сега спечели 100 лв., после ще загуби 10 000 лв. | |

Сподели статията с твоите приятели:

На всеки трябва да е ясно, че ако се поддаде на натиск, ако спечели 100 лева сега, ще загуби 10 000 лв. през следващия мандат, заяви премиерът Стефан Янев пред Bulgaria On Air. 

Министър-председателят каза още, че купуването на гласове и корпоративния вот трябва да бъдат пресечени и добави, че страхът е започнал да изчезва и хората вдигат поглед

Относно саботажа, който Централната избирателна комисия очаква в деня на вота, Янев обясни, че винаги е възможно да има. “Отчитаме и това, че до момента е имало силно нежелание да се гласува така. Сега ако си зададем въпроса кой има интерес да говори за саботаж – дали не са тези, които купуват гласове и имат корпоративен вот? Логиката сочи натам, ЦИК с основания казва, че може да се очаква саботаж”, подчерта министър-председателят. 

Янев определени обвиненията в манипулация на машините като несериозно и добави, че идват от тези, които се страхуват. 

Изборен туризъм и реваншизъм 

“Не търсим реваншизъм. Опитваме да намерим по-подходящи хора, които да работят в интерес на държавата и на обществото. Критиките идват от бившите управляващи и са целенасочени, за да покажат определен тип говорене за дейността на служебния кабинет. В самото начало споменах, че нашите критерии ще бъдат професионализъм и прозрачност. Поддържаме пряк контакт с обществото и информираме за всяка една от стъпките, които правим. Професионализмът на хората от държавната администрация е критерият за тяхното оставане на позиция”, каза още премиерът. 

Янев коментира и днешния брифинг на министър Рашков, като заяви, че той действа в рамките на закона: “Това, което е огласил, е информация, която той е решил, че може да сподели с обществото, за да не бъдат изненадани българските граждани, когато видят непознати хора да влизат в тяхната избирателна секция”, заяви още Янев и добави, че властите се координират и работят по такъв тип сигнали”.

“Всичко зависи от това до каква степен обществото толерира това явление. Ако хората осъзнаят, че техният глас трябва да бъдат чут – ще направят възможното да бъде спрян изборният туризъм. Страхът започва да изчезва, хората вдигат поглед. Усещат, че тяхното отношение към партиите и държавата може да бъде различно, те могат да бъдат водещи. Само чрез гласуване нашите съграждани могат да се надяват на промяна”, смята служебният премиер.

Цените на парното, тока, водата и газа 

Според премиера цените се променят регулярно. “Важно е за бизнеса да има предвидими цени, трябва да бъдем загрижени и за него”, каза той. Премиерът заяви, че трябва да бъде изработена дългосрочна стратегия за цялата енергийна система. Където има евтина енергия, бизнесът се развива и цъфти, посочи той.

“Мариците” са наследен проблем, който умишлено или не, не се решава, посочи премиерът. Янев обясни, че такава стратегия е наследена от предишни кабинети, но сега може да се постави дебатът за развитие на ядрената енергетика, за ВЕИ, за използването на газа като междинно гориво, за това, което се говори във връзка със “зелената сделка”. 

На въпрос за АЕЦ-Белене Янев посочи, че това е въпрос, за който българското общество не получава отговор с години: “Това, което се случва, е доказателство, че по отношение на сектора не е имала устойчива държавна политика, правили са движение напред-назад и са объркали не само обществото. Доставено е вече оборудване, вложени са средства, след като са вложили и сме извървяли половината пътека, трябва да извървим и останалата”.

Министър-председателят обясни, че служебното правителство се стреми да покажем нов тип управление. “Харченето на парите на гражданите, трябва да става отчетно. Управлението ще бъде отговорно. Всички обществени поръчки трябва да се правят след обществено обсъждане. Ние трябва да намерим нужните промени, да ги заложим като проекти и тези, които се одобрят, да станат закони”, разясни той.

Според него когато процедурите са прозрачни, всеки може да провери къде отиват парите му. 

Планът за възстановяване и устойчивост 

“Готова е основната рамка на Плана за възстановяване”, съобщи още Янев. По думите му той ще бъде представен на публично обсъждане. “Трябва да бъдем реалисти и да има възможност някои от проектите да бъдат променяни в бъдеще. В контакт сме с ЕС. Трябва да преминем първата проверка. Най-рано през есента ще могат да се получат пари по плана”, каза още премиерът.

От думите му стана ясно, че срокът за внасяне на Плана ще бъде спазен. Работи се интензивно и до края на другата седмица ще бъде готов като основна рамка.

Ваксините 

Все още ваксините са в срок на годност. Притеснен съм, че българският народ масово не се ваксинира, но това е лично желание на всеки. Една от причините да има негативизъм към ваксинацията се дължи на хаоса на управление на здравната криза през миналата година. Направи много хора привърженици на конспиративните теории, посочи министър-председателят.

По думите му получаваме тези ваксини на базата на тристранно споразумение между ЕК, производителя и страната. Преговорите не са лесни и отнемат доста време. “Имаме намерение да дарим ваксини на други държави, с готовност бихме го направили, но все още нямаме решение. Има достатъчно ваксини, ще пристигат още до края на годината. Това е най-добрата защита, по-добра не е измислена”, заяви премиерът.

Според него политическата комуникация започва да се обърква и се получава нов модел, който все още няма име.
“Лидерството идва от разбирането на желанията на хората. Комуникацията между гражданина и държавата е сбъркана, не е добра. Много хора приемат държавата като нещо далечно и загадъчно. Точно тук е лидерството – да се обясни на хората, че те са държавата и тя зависи от техните действия”, подчерта Янев.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *