Старт на ваксинацията срещу COVID-19 на записалите се онлайн – България

Сподели статията с твоите приятели:

Oт днес започна ваксинирането на записалите се през онлайн платформата
. Общо над 80 хиляди души са заявили желание да се имунизират. Наличието, обаче, само на една от ваксините, отказа част от хората, след като здравните власти обявиха, че ще се поставя предимно препарата на AstraZeneca.
Някои от записалите се отказаха, тъй като единственият препарат, който се предлага за ваксинация е този на AstraZeneca, а са пожелали РНК ваксина.
 “Ако някой не се появи, следващият минава. Така или иначе количествата могат да бъдат съхранявани за съответен период от време”, посочи д-р Ивелина Георгиева, заместник-директор на МБАЛ “Св. Анна”.
От сутринта 
ваксинацията започна по график и в “Пирогов”.
В Пловдив без опашки и напрежение стартира онлайн ваксинирането
. 140 души са се записали в един от пунктовете. “Ако пациент пропусне часа си или не дойде в деня, тогава трябва да бъде презаписан и да дойде отново. За месец март нямаме свободни дати, а за месец април още не е отворена системата”, посочи д-р Екатерина Петкова, зам.- управител на ДКЦ “Пълмед” – Пловдив.
В Пловдив паралелно с електронната система, ваксинация започнаха да извършват и  два мобилни имунизационни кабинета. Първата спирка на мобилния кабинет е предприятие за велосипеди. ОТ 900 служители. 80 са пожелали да се ваксинират.
“Чувствам се добре и по този начин спестявам време да ходя да се редя по опашки”, заяви Николай Бахаров – служител в частна фирма.
Бизнесът твърди, че 
мобилното ваксиниране е огромно предимство, защото спестява не само време, но и разходи.
 “При нас работата е организирана в групи, в участъци, т.е. на конвейрен принцип, така че липсата на един-двама-трима или 10-15 души вече е съществен проблем за производителността”, посочи Николай Бояджиев-  оперативен директор на компанията.
Само за два часа 
над 1000 работници от десетки фирми са се записали за ваксиниране от мобилните екипи.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *