Старицата Европа не успя да стигне летвата, вдигната от Путин и Си Дзинпин

Сподели статията с твоите приятели:

На форума в Давос старицата Европа не съумя да достигне високата летва, поставена от Владимир Путин и Си Дзинпин. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ проф. д-р Захари Захариев – председател на фондация „Славяни“ и на Дискусионен клуб „Политика 21“ към Градския съвет на БСП–София.

Той отчете, че както всяка година, така и тази, в рамките на форума присъстват най-разнообразни теми. Като правило всички те се свеждат до т.нар. „глобални проблеми“ на съвременността, отбеляза проф. Захари Захариев.

“В това издание на форума, особено в сегашната сложна ситуация, когато болшинството от участниците не присъстваха реално на сцената в Давос, се отличават най-вече посланията, отправени от двама световни политици. Бих отбелязал встъпителното слово на форума, което беше направено от президента на Китай Си Дзинпин, и изявлението на руския държавен глава Владимир Путин. Интересното е, че колкото и различни да бяха те от гледна точка на част от проблемите, които поставяха и по отношение на политиката на техните страни, толкова и бяха еднозвучни по отношение най-вече на глобалните послания, които бяха отправени спрямо бъдещето на човечеството”, коментира проф. Захариев.

“Първото място бих отредил на проблемите на мира и войната и на укрепването на световната сигурност. Не на последно място това, което ги обединява, е посланието, че светът обективно е дозрял до необходимостта от един нов социален, обществен договор. Тоест светът се е развил и променил толкова много, че се нуждае от конституиране на ново цивилизационно начало в условията на XXI век. Това е най-значимото, което отличаваше двете речи и до голяма степен ще определя усилията в сферата на международните отношения през 20-те години на XXI век. И двамата поставиха акценти, че този нов обществен договор между нас, хората като двигател на обществения прогрес, ще изисква изключително големи усилия и в сферата на международните отношения на тема войната и мира, но и по отношение на световната икономика и мултикултурализма. Мисля, че до голяма степен това нещо ще определя и пътната карта на политическия диалог не само през следващите месеци, но и години“, обясни той.

Проф. Захариев обърна внимание на един елемент, присъстващ както в речта на Путин, така и в тази на Дзинпин.

„Това е необходимостта от развитието на демократичния процес“, поясни проф. Захариев. По думите му е любопитно, че домакинът на форума в Давос, неолибералът Клаус Шваб, е изказал невероятни суперлативи след словото на китайския лидер.

„Това малко не се връзва с неговите собствени послания, които видяхме в книгата му за коронавирусната пандемия и промените в света“, отбеляза проф. д-р Захари Захариев.

Според него участието на Владимир Путин на форума за първи път от 2009 година може да се разчита като абсолютно послание за диалог със Запада.

„Няма нищо случайно, че неговото изявление в Давос беше последващо на задочната му първа среща и разговор с новоизбрания президент на Щатите г-н Байдън. Мисля, че Путин използва своето участие в Давос, за да развие като философия онова, което е споделил с Байдън“, коментира председателят на фондация „Славяни“.

Той отбеляза обаче, че се е усещало отсъствието на новия американски лидер на форума, защото Европа очаква да чуе неговото глобално послание, но според него самият Байдън не би могъл да отправи някакво по-различно послание от онова, което чухме от Си Дзинпин и Владимир Путин.

„Според мен той щеше да изпадне в неловката позиция или да претопля стари гозби, добре познати пропагандни теми от арсенала на Белия дом, или да бъде подгласник на темите, проблемите и подходите, които присъстваха в словата на руския и на китайския лидер“, обясни той.

Проф. Захариев коментира и посланията, отправени от европейските лидери.

„Мъчно ми е за Стария континент. Старицата Европа не съумя да бъде на висотата на двамата световни лидери, не достигна високата летва, поставена от Путин и Дзинпин. Присъствието на Европа беше твърде безлично. Тя сякаш колосално изостава от своите претенции, че може да бъде третият център на световната политика. Жалко е за Европа, че нямаше свое послание по жизненоважни въпроси“, добави проф. Захариев.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *