“Става въпрос за полицейско насилие”. Униформените, били протестиращи, ще бъдат разследвани

Сподели статията с твоите приятели:

Полицаи, които по време на миналогодишните антиправителствени протести, са превишили правомощията си, пребивайки демонстранти, ще бъдат разследвани. Това увери служебният премиер Стефан Янев в петък вечерта по време на свое посещение в Банско.

Часове преди това временната парламентарна комисия за проверка на данните за полицейско насилие и незаконно подслушване на протестиращи прожектира в Народното събрание неизвестни досега кадри от охранителна камера на фасадата на Министерския съвет (МС).

На тях се виждаше как група униформени влачат няколко протестиращи зад една от колоните на сградата и продължават да ги бият, ритат и стъпват върху тях дори и след като са заключени с белезници. Сред задържаните се виждаше и момиче с разкъсана блуза, над което един от полицаите стои наведен продължително време, галейки я по косата.

“Без да съм видял кадрите разбирам, че става въпрос за полицейско насилие, което не трябва по никакъв начин да се поощрява. Работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят с протестиращи или друг вид хора, които нарушават обществения ред, ако това е била причината. Всички тези кадри, които вече са публикувани, ще бъдат разследвани”, заяви Янев.

Кадрите са от протеста на 10 юли 2020 г., когато успоредно с него ГЕРБ проведе партиен митинг пред сградата на МС. Тогавашното ръководство на МВР отхвърли всички твърдения на протестиращи, станали жертва на полицейски произвол, а и до момента не е известно прокуратурата да е повдигнала обвинение на полицай в тази връзка.

По време на посещението си в Банско Стефан Янев отново изрази мнение, че е наложително 46-тото Народно събрание да приеме актуализация на бюджета, защото в противен случай е много вероятно “много социални плащания да не могат да бъдат осъществени през есента”.

“Отговорността до голяма степен е на депутатите да преценят дали и как да го направят. Ако в този процес те имат решимост да водят такъв дебат или им е необходимо повече време с бавене на мандатите, това е технология, която те могат да направят, аз не мога да кажа как да стане”, каза премиерът.

Той коментира и ситуацията в Афганистан, където талибани бързо превземат територия, приближавайки столицата Кабул. Интензивните военни действия предизвикаха нова бежанска вълна от страната, която според Янев ще се отрази на границите на Европейския съюз. По тази причина по думите му са необходими по-строги мерки по охрана на границата.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *