Срещу “каскета на задкулисието”. Девети ден с призиви за оставки на правителството и главния прокурор

Сподели статията с твоите приятели:

Протестите срещу правителството и главния прокурор продължиха девети ден в София и повече от десет други града. Те протичат, докато премиерът Борисов е в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет. Там европейските лидери трябва да постигнат споразумение за разпределянето на 2,4 трилиона евро за общи разходи през следващите седем години и за възстановяването на пострадалата от коронавируса европейска икономика.

По-рано тази седмица премиерът беше казал, че иска една среща отсрочка, преди да вземе решение, свързано с оставката. Малко след това, в сряда, той поиска оставката на трима министри от кабинета, а на следващия ден се отказа от това и заяви, че кабинетът ще изкара пълния си мандат.

Мандатът на правителството изтича през пролетта на 2021 г.

В петък в София се състояха три протестни акции – пред БНТ с искане за оставка на генералния директор Емил Кошлуков, пред Съдебната палата, където граждански активисти от “Правосъдие за всеки” настояваха за конституционни промени и оставка на главния прокурор, както и традиционният вече митинг, започващ с шествие по улиците на София и завършващ със събиране на площада пред Министерския съвет.

След първоначалните прояви на различни места протестиращите се обединиха, както направиха и в четвъртък. Те скандираха “Оставка!”, “Мафия!” и “Всеки ден ще е така до оставката!” От “Правосъдие за всеки” призоваха българите да се разделят с “Каскета на задкулисието”. По-късно протестът в столицата измени хода си, като хората отидоха пред БНТ.

Освен в София, протести имаше и в Ловеч, Хасково, Пловдив, Враца, Монтана, Варна, Бургас, Кюстендил и други градове.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *