Специалните служби са подценили китайското карго, а с него и наркотрафика

Сподели статията с твоите приятели:

Специалните служби най-вероятно са подценили линията, свързана с контрабандата на китайски стоки и не са доловили това, че китайците се занимават с трафик на наркотици. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, който коментира информацията, че трасе на “китайския Ескобар” минава през Балканите и България.

На 24 януари бе съобщено, че полицията в Нидерландия е задържала предполагаемия бос на една от най-големите наркобанди в света по заповед, издадена от Австралия. Це Чи Лоп – роден в Китай канадски гражданин, се смята за ръководител на Компанията, която доминира пазар на дрога в Азия на стойност 70 млрд. долара.

Според последните данни за мрежата на “китайския Ескобар” и Балканите са част от трафика на китайска дрога към Европа. В трасето влизат Турция, България, Македония, Косово, Сърбия и др.

“Изненада е, че става дума за китайци, иначе няма изненада в това, че България се намира на кръстопътя на дрогата и тя се движи в две посоки – през България и Турция към Близкия изток и от Афганистан през Турция и България към Европа. Това не е никаква тайна и съвсем наскоро коментирахме по повод делото срещу Ндрангета в Италия, че има написани книги как мафията, която се занимава с наркотрафик, пране на пари и корупция, се чувства щастлива и доволна в България. Изненада е по-скоро това, че става дума за една организация, която се крепи на китайци. Изненадани сме от това, че до момента нашите специални служби не са доловили това, че китайците се занимават с трафик на наркотици”, коментира проф. Радулов.

“Иначе от години е известно, че китайското карго се движи свободно напред-назад през митници и митнически складове и някои хора станаха милионери от това. Известно е, че се движат големи маси китайци, заселват се на разни места. В ЕС китайците направиха мощни организации, които най-вероятно се занимават освен с китайско карго и обикновена контрабанда и с контрабанда на наркотици. Китай пред очите ни стана една от най-развитите промишлено произвеждащи високотехнологични устройства държава. Естествено, нея можем да я свържем и с киберпрестъпления. САЩ и ФБР са много наясно с това какво се случва, става дума за щети за милиарди долари всяка година, нанесени от китайски хакери, няма никаква причина те да не се занимават и с този бизнес, свързан с трафик на наркотици. Тук става дума за високи технологии в химическата промишленост и в производството на синтетични наркотици“, обясни експертът по сигурността.

Според проф. Николай Радулов дейността на китайския Ескобар е поне от 20 години.

„Няма логика в това, след като всички знаем за китайското карго, знаем кой го организира, за къде го организира, да не се използва този канал за всичко, от което престъпните организации изкарват много пари. Най-вероятно тази линия е била подценена“, каза още проф. Радулов.

 

Личната бдителност ще ни извади от омагьосания кръг на купените гласове и подправените бюлетини, коментира предстоящите парламентарни избори проф. Николай Радулов. По думите му има много държавни структури, които заявяват, че изборите няма как да бъдат фалшифицирани, защото държавната машина бди.

„Истината обаче е, че цялата система е пробита. Хората са били свидетели на това, как се пробиват с молив бюлетини или как се драска по тях, има даже видеозаписи от предни избори. Единственият начин да се гарантира честността на изборите е всички, които участват в тях, хора, които симпатизират, няма значение на коя политическа сила, да се движат около бюрата, да бъдат застъпници, независимо че може някъде и да не им се плати. И личната бдителност да ни извади от омагьосания кръг на купените гласове и на подправените бюлетини“, допълни той.

Според проф. Радулов купените гласове няма как да бъдат много, но спрямо гласувалите могат да дадат по-голям или по-малък ефект.

„Ако повече хора излязат да гласуват, няма да има ефект. Ако всички се свият, както се опитват да ни наплашат сега с тази истерия, която се лее всеки ден отвсякъде, може и да има някакво въздействие“, каза още проф. Радулов.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *