Специален магистрат ще разследва сигнали срещу главния прокурор

Сподели статията с твоите приятели:

Снимка: архив

Ще може да проверява и заместниците му

Прокурорът, който ще може да разследва обвинител №1, ще проверява и заместниците му, ако има сигнали за нарушения. Това решиха депутатите, като приеха промени в НПК на второ четене.

Прокурорът по разследването срещу обвинител №1 или негов заместник ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател от Следствения отдел в Специализираната прокуратура. За разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над евентуални откази за образуване на досъдебно производство срещу обвинител №1 или негов заместник. Предвижда се постановлението за отказ да се обжалва пред Специализирания наказателен съд в седемдневен срок от получаването на преписа. Въззивният съд е Апелативният специализиран наказателен съд, а касационна инстанция е Върховният касационен съд.

Бъдещият разследващ обвинител ще бъде номиниран от поне шестима членове от целия ВСС, от прокурорската, но и от съдийската колегия. Магистратите ще могат и сами да се предлагат за тази длъжност. Прокурорът ще се избира от поне 15 гласа от общо 25 членове на ВСС. Когато при първото гласуване никой не получи поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

Мандатът на разследващия главния прокурор ще бъде 5 години. За разследващ се назначава обвинител със стаж 12 години, с придобит статут на несменяемост, с високи професионални и нравствени качества, с положителна комплексна оценка ”много добра” от последното атестиране, на когото през последните 5 години не е било налагано някое от дисциплинарните наказания.

Процедурата за избор на този прокурор се открива от пленума на ВСС три месеца след влизането в сила на промените в НПК.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *