Софийският университет прекратява договора на проф. Михаил Мирчев

Сподели статията с твоите приятели:

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков взе решение да прекрати гражданския договор на проф. Михаил Мирчев. Като мотиви за решението са посочени констатации от проверка на Етичната комисия на СУ по сигнала на група студенти, които обвиниха преподавателя в ксенофобия, расизъм и използване на език на омразата по време на лекции, съобщи сайтът „Площад Славейков“.

Повод за сигнала на студентите станаха няколко лекции на социолога, в които той говори за „антибългарски малцинства“ и опасността България да се превърне в „еврейска държава“. Той споменава и, че имигрантите от Близкия Изток и Азия са „неспособни да учат“ и са „годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“. Впоследствие се разбра и, че Мирчев определя COVID-19 като „измислен вирус“, както и че съществува „стратегическа идея да ни вкарат чипове, да станем контролирани и управляеми”.

Преподавателят отхвърли обвиненията и заяви, че думите му са били извадени от контекста. Въпреки това Общото събрание на СУ осъди в посланията на колегата си. Междувременно ректорът сезира по случая Етичната комисия на университета, която на свой ред потвърди някои от обвиненията към преподавателя, но констатира, че в сигнала на студентите има и преувеличения.

Проверяващите не приемат твърденията, че в своите лекции проф. Мирчев „разгръща крайно десни и фашистки теории“, нито че същите са „изпълнени с ксенофобско и антисемитско съдържание“. Освен това комисията определя като некоректно вметнато в писмото на студентите твърдение за „зачестили случаи на преподаватели, защитаващи расистки, фашистки и антисемитски псевдонаучни тези“.

Въпреки това комисията е на мнение, че в лекциите на Мирчев „са изказани твърдения, които не са подкрепени с реални данни и не се позовават на достоверни източници и статистически анализи“. Освен това той е използвал „негативни стереотипи и клишета от всекидневната реч, както и генерализации, при които въз основа на негативни примери се правят изводи за общността като цяло“.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *