Служебният кабинет забранява вноса на неопасни отпадъци

Сподели статията с твоите приятели:

Министерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци с код 19121. Целта е да се спре вносът на такива боклуци, които могат само да се горят и депонират. Това каза служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване в парламента в сряда.

„Пародоксално е, че един директор, един заместник -министър и един чиновник разрешават вноса, като дават нотификации, но от закона и от регламента няма възможност министърът да забрани този внос“, каза Личев. Той припомни, че една от целите, които си беше поставил при встъпването му в длъжност, беше напълно да се забрани вносът на отпадъци, но това се оказало невъзможно заради европейското и националното законодателство

В понеделник „Свободна Европа“ разказа как топлоелектрически централи – ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Бобов дол“, свързани с Христо Ковачки, са горили боклуци през 2018 и 2019 г. без да имат разрешение, но са го правили с писма подписани от зам.-министър на екологията.

Темата за вноса на отпадъци стана популярна през 2019 г. след разследване на международната мрежа OCCRP и българският ѝ партньор „Биволъ“. През същата година в Италия бяха задържани 17 вагона боклук, които според медиите е трябвало да стигнат до България. По-късно стана ясно, че огромни количества боклуци се складират на площадки на ТЕЦ-овете в страната.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *