Сложно ли е да станем експерти по дигитален маркетинг?

Сподели статията с твоите приятели:

Сигурно имате поне един познат, който каза “фейсбук не работи”. Или сте попадали на специалист, който е силен в една област, например имейл маркетинг и той вижда решение на всичко само в тази област – познавате метафората за човекът с чук, който вижда навсякъде пирони за зачукване. А аз бих добавил – и не му харесват другите решения, освен зачукването на пирони с чук. А всъщност дигиталният маркетинг е маркетинг в дигитална ера и всеки от нас го изживява. Това, което липсва на повечето хора, които искат да са експерти в дадена област или тепърва навлизат, са приложими добри практики, които да могат да тестват от утре. И всеки ден да стават по-добри – като използват правилните подходи и инструменти.

Преди дни беше обявена Цялостната програма по дигитален маркетинг на Xplora Academy, а безплатният модул Основи на маркетинга с Георги Малчев ще стартира с отворена лекция на 17.09 от 19:00.

Програмата по дигитален маркетинг включва 18 едноседмични модула в различните области на дигиталния маркетинг. Всеки онлайн модул включва три вечерни лекции, и едно онлайн практическо занятие в събота до обяд за преглед на заданията от курсистите, както и за въпроси и отговори.

По време на цялостната програма, от края на септември, курсистите ще могат да гледат лекциите или лайф или записите в удобно за тях време. Ще могат да правят заданията за самоподготовка, които изберат. Всеки модул има онлайн тест и ще издаваме сертификат с уникален код, който може да се проверява. Всеки курсист може да го слага като линк в Сертификати в Linkedin профила си. По време на цялата програма курсистите ще работят по избран от тях проект – за бизнеса им, за планиран бизнес, за компанията, в която работят. Така ще могат да прилагат знанията от всеки модул, а накрая – и да получат много детайлна обратна връзка.

Зададохме на няколко експертни въпроса за търсените знания и умения по дигитален маркетинг на Георги Малчев, управляващ съдружник в Xplora, една от най-големите български агенции за дигитален маркетинг, и основен лектор в Цялостната програма по дигитален маркетинг. Екипът на агенцията е от над 50 души и расте, а текущите клиенти са над 90, като сред тях са Престиж 96, NIK, Helecloud, Fresh Brothers, Wienerberger, Ариана, Skoda, Scania, Primex, Сладкарници Неделя, Мексон, Schneider Electric Bulgaria, Schneider Electric Israel, Tombou, Aladdin Foods, Libresse и други.

Какво включва програмата, и отделните модули?

 

Програмата се основа на опита ни в дигиталния маркетинг – на база стъпките за успешен маркетинг и надграждаем дигитален маркетинг, най-търсените услуги, ключовите канали.

 

Конкретно сме предвидили следните модули:

 

1. Основи на маркетинга

2. Потребителска пътека и маркетинг фунии

3. Маркетинт 5.0 – автоматизации, персонализации, алгоритми

4. Поведение на потребителите

5. Маркетинг на съдържанието

6. Реклама в Google

7. Маркетинг в социалните мрежи

8. Рекламни кампании във Facebook и Instagram

9. Linkedin маркетинг

10. Имейл маркетинг

11. Маркетинг в търсещите машини

12. Инфлуенсър маркетинг

13. Дигитални маркетинг активности

14. Анализиране на резултатите от маркетинг активностите

15. B2B маркетинг

16. Брандинг

17. Планиране и управление на дигитални проекти

Разбира се, който има интерес само към конкретен модул – може да го запише отделно.

Какви са лекторите?

 

Според мен направихме оптималния микс от лектори. За да има подход на интегриран дигитален маркетинг и свързаност на лекциите, а не всеки модул да е сам за себе си – голяма част от лекциите се водят от практици в екипа на Xplora. Така те надграждат примерите от предходни лекции и как отделните канали и инструменти се допълват и надграждат.

 

Част от модулите ще се водят заедно с професионалисти всеки с над 10 години опит. Тези лекгори са от компании и агенции като SERPACT за SEO, TBI Bank за брандинг, Net1 за персонализации, автоматизации и други.

 

Предвидили сме и много бонус лекции с примери как те правят успешен дигитален маркетинг в областта на съответния модул. Сред гост лекторите на тези бонус лекции са основателите на Aula bg, BB Team, Ideas, SmartMoney, Езикови школи Intellect, Rhombus, Locus Publishing, както и професионалисти като Ивайло Кунев, Любомир Гетов и други.

Защо сте предвидили една открита лекция, и после цял безплатен модул?

 

Първо – защото в днешната дигитална ера всичко проверяваме и искаме “да изживеем” стойността на това, което ще купим.

 

Второ – защото знаем, че за един бизнес не е толкова трудно да направи безплатно съдържание, да се дадат мостри и т.н., с което да започне да ни дава стойност и да улесни преценката ни. 

 в днешната дигитална ера това е особено важни – младите хора имат много добра представа за какво биха вложили 10 мин и дали си заслужава. А за професионалистите се досещате – те имат ограничено време и е даже за безплатно съдържание много внимателно подбират какво да е.

Затова в Xplora Academy сме предвидили на 17.09.2021 от 19:00 отворена лекция с ключови подходи. Някои от концепциите и подходите са много практични, както ще се убедите от примерите, затова ще има и запис на лекцията.

 

Разбира се – в една лекция не могат да се покрият всички аспекти на маркетинга, даже и в един модул. Но в безплатния модул Основи на маркетинга сме предвидили да покрием с много примери ключовите принципи и подходи за успешен стратегически и тактически маркетинг.

Както точно ще чуят на откритата лекция на 17.09.2021?

 

Избрах да проведа лекцията до голяма степен като следвам отделните секции, които написах за послеслова за българското издание на Това е маркетинг. Това е една от най-добрите книги за маркетинг – написана по човешки начин, а аз съм избрал диамантите в книгата, на база на моя над 24 годишен бизнес и маркетинг опит.

 

Ето и част от нещата, за които ще говоря:

 

 • Примерите за маркетинг, които изживяваме всеки ден. Целта на маркетинга – промяната на поведението. И още две важни условия за успешен маркетинг.

 • Бъдете хиперреалисти – за потребителите, за уменията ви и тези на екипа ви, за ресурсите, с които разполагате, за това как работят платформите и от какво печелят

 • Работи или не работи

 • Traction – дума, която няма идеален превод, но е ключова за успешен маркетинг

 • Няма такова като За всички е. А за кого е тогава?

 • Валидирахте ли? Какво и как. За важността на моделите

 • Какво правят хора като мен

 • За статусите в отношенията в дигиталния маркетинг

 • Цел, стратегия и тактика в маркетинга и в дигиталния маркетинг

 • Основните грешки в маркетинга. Пет начина да ги избягваме.

 • Проверете нивото си на маркетинг – никакво, стартово, напреднало, pro

 • Няколко препоръчани книги

 • Бонус материал: два модела как да усвояваме реални умения най-бързо

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *