Словакия гони трима руски дипломати, защото е солидарна с Чехия | |

Сподели статията с твоите приятели:

OFFNews Последна промяна на 22 април 2021 в 20:30 581 0

гони трима руски дипломати защото е солидарна с Чехия - Словакия гони трима руски дипломати, защото е солидарна с Чехия | |

Руското посолство в Братислава

Словакия обяви днес за персона нон грата трима руски дипломати. Те имат срок от седем дни да напуснат страната, обяви словашкият премиер Едуард Хегер.

Хегер обясни, че Словакия е взела своето решение в знак на солидарност с Чехия, която по-рано днес даде на Русия срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва.

Това означава, че на практика Русия ще трябва да отзове 70 сътрудници на своето посолство в Прага.

Напрежението между Русия и Чехия се засили, след като чешкото правителство съобщи, че двама руски агенти са взривили през 2014 г. оръжеен склад във Врбетице. При експлозията загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените боеприпаси са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Контролираните от властите руски федерални телевизионни канали, както и множество коментатори, лоялни на политиката на Кремъл, умишлено повтарят “опорната точка”, че действията на европейските страни срещу руските шпиони са по наредба от САЩ.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *