След обещанието за “чистка” властите в Беларус затвориха 15 неправителствени организации

Сподели статията с твоите приятели:

Властите в Беларус принудиха 15 неправителствени организации да спрат работа, съобщиха световните агенции. Сред затворените организации има такива за защита на човешките права, за подкрепа на хора с увреждания и за защита на животните.

Новината за спирането на работата на организациите идва ден след като авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко каза, че ще продължи „чистката“ на активисти, журналисти и други представители на гражданското общество в страната.

В четвъртък Лукашенко каза, че „тече операция за почистване“ и критикува служители от неговата администрация, че позволяват да функционират неправителствени организации, които са „вредни за държавата“.

Сред неправителствените организации, на които беше наредено да затворят на 23 юли, е правозащитната организация Хюман Константа. „Никой не ни казва защо ни ликвидират“, написа в изявление организацията, която защитава правата на търсещи убежище от Беларус.

Сред другите затворени фондации са такива за подкрепа на хора с увреждания, за защита на животните, за помощ на хората със СПИН. Още поне 50 организации може да бъдат принудени да затворят. Сред тях са Беларуската асоциация на журналистите и беларуският ПЕН център, асоциация на писатели, ръководена от носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич.

След старта на протестите срещу Александър Лукашенко преди близо година беларуските власти арестуваха десетки хиляди хора, изгониха или осъдиха на затвор лидери на опозицията и протестиращи.

Редица активисти и правозащитници бяха подложени на тормоз. Офисите на неправителствени организации и медии бяха претърсени, а активисти и журналисти бяха арестувани.

Протестите започнаха, след като Лукашенко се обяви за победител на изборите през август 2020 г., но политическата опозиция в Беларус, както и западните лидери не признават резултатите.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *