След едно принудително кацане. Режимът в Беларус арестува журналист от NEXTA

Сподели статията с твоите приятели:

Беларуски журналист, издирван от режима на Александър Лукашенко, беше задържан, след като самолетът, с който пътува, извърши принудително кацане в Минск.

Роман Пратасевич е бил отведен от полицията веднага след приземяването. Полетът на Ryanair е бил от Атина за Вилнюс, но отклоняването от маршрута към беларуската столица се е наложило заради “сигнал за бомба”, който впоследствие се е оказал фалшив. Повече детайли не се съобщават.

Журналистът е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус, започнали след смятаните за фалшифицирани президентски избори минали август.

През ноември властите в бившата съветска република съобщиха, че Пратасевич, заедно със Сцяпан Пуцила, който също е администратор на канала, са разследвани за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза.

В Беларус има големи протести срещу президента Лукашенко, който е на власт от 1994 г. От август до момента повече от 30 хиляди души са задържани, стотици са бити, а журналистите са преследвани и обвинявани от режима, че изпълняват поръчки на Запада.

През октомври съд в Минск обяви NEXTA Live и логото на групата за екстремистки. Каналът беше спрян от Министерството на информацията. Впоследствие хората смениха логото и започнаха да изписват името на кирилица. Двамата журналисти напуснаха страната.

Миналата година Пуцила и няколко от лидерите на беларуската опозиция получиха наградата “Сахаров” на Европейския парламент за усилията им за защита на демокрацията.

Медиите в Беларус са такувани от властите. Според “Репортери без граници” страната е опасно място за работа на журналистите. Преди дни силите за сигурност нахлуха в студиото на Belsat tv и арестуваха шестима души.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *