Слави Трифонов е новият Каракачанов

Сподели статията с твоите приятели:

Национализмът в България не е мъртъв, а Слави Трифонов е новият Красимир Каракачанов, твърдят в редакцията на електронното издание на македонския проправителствен вестник „Слободен печат“, цитиран от “Фокус”.

Повторните избори в България завършиха с почти същия резултат като предишните: ГЕРБ на Бойко Борисов и „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов излязоха от процеса равни, като партията на Трифонов получи малко по-голяма подкрепа от тази на предишното гласуване през април. Но за разлика от ГЕРБ, Трифонов има шанс да сформира правителство на малцинството – той вече предложи списък с министри и очаква подкрепа за тях в парламента.

Докато коалиционният потенциал на Борисов е изчерпан, ИТН може да получи подкрепа от четвъртата политическа сила – „Демократична България“ и на теория има възможност да срещне одобрение в парламента. Разбира се, ако това не се случи, българите отново ще излязат на избори през есента – трети за последните месеци, като на тях ще се гласува и за президент.

В страната всички очакваха първото официално изявление на Слави Трифонов по македонския въпрос и това се случи като част от представянето му на приоритетите на неговото правителство. В своя стил Трифонов – сериозно или на шега – представи българската космическа програма и каза, че ще освен българин ще изпрати в Космоса и „северномакедонец“.

Разбира се, въпреки имиджа на шоумена, Трифонов не е толкова невеж по отношение на македонския въпрос и знае, че използването на термина „северномакедонец“ вместо „македонец“ е обидно за македонския народ. С това послание Трифонов ясно посочва каква ще бъде политиката му към Македония – дискриминационна, шовинистична и неуважителна. Това негово отношение не е толкова изненадващо, защото в миналото Трифонов имаше националистически и негативни послания към македонците, но сега той действа от друга позиция, а неговата политика е много по-ясна. Иначе е трудно да се чуят ясни виждания от Трифонов по много въпроси, така че обществеността трябва се информира за тях от публикациите му в социалните мрежи, защото шоуменът е избрал стратегия да не се появява публично. Той дори не е в списъка на депутатите, отбелязва изданието.

Вместо това Трифонов пише само във „Фейсбук“, така че комуникацията му е доста еднопосочна. С изявлението си за македонците Трифонов се стреми да вземе част от националистическия електорат в България, който остана без свой представител в парламента след провала на коалицията начело с Красимир Каракачанов да влезе в законодателната власт.

Когато в политиката няма националисти, Трифонов казва: „Ще стана националист и ще спечеля в ситуацията“. Трябва обаче да се вземе предвид, че отвратителният национализъм и компанията на Каракачанов, увенчани с видеоклипове, в които се твърди, че Македония е българска, не помогна на националистите да влязат в парламента. Това показва, че българските избиратели не са толкова глупави и не се заблуждават лесно, както си мислеше Каракачанов, а също така означава, че с такава политика Трифонов стъпва върху тънък лед. Особено след като се има предвид, че българската политика обикновено върви по тънък лед в отношенията с Вашингтон – поради блокадата към Македония, но и поради пускането на „Турски поток“ към Сърбия.

Но нека Трифонов направи своето и стане новия Каракачанов. Вместо да принуждават съседа си, и двамата трябва да помислят повече защо на изборите имаше рекордно ниска избирателна активност и защо две трети от българските граждани отказаха да гласуват за която и да е партия.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *