Скопие трябва да убеди САЩ, че българското вето е срещу интересите им на Балканите

Сподели статията с твоите приятели:

Анализаторът от Република Северна Македония Иво Рангелович коментира пред скопското издание „Слободен печат“ ситуацията около спора между България и РСМ на фона на изборите в България. Според неговото мнение, сега фокусът на дипломацията на югозападните ни съседи трябва да бъде върху това, да убеди Вашингтон, че българското вето за започване на присъединителни преговори между РСМ и ЕС всъщност е вето върху американските интереси в балканския регион, предава Агенция “Фокус”.

„България навлиза във все по-голяма политическа криза и такъв курс усложнява интеграционния път на РС Македония. Но проблемът не е само формален, защото кризата подклажда антагонизма между двата народа и подхранва еволюцията на техните отношения. Ако спорът се проточи, ще се окажем в ситуация, въпреки възможно решение, двете страни да се окажат в изключително лоши отношения във функционирането на двете общества“, обяснява Рангелович.

Според него третите парламентарни избори в България стават все по-сигурни, а служебното правителство се ползва с привилегията да не взема политически решения. Затова, казва той, ключов за резултата от преговорите ще бъде международният фактор.

„Остава възможността да се даде на този спор двустранно (маргинално) измерение чрез португалското предложение, като същевременно се отдели решението от интеграционния път на РС Македония. Но е трудно да се очаква положителен резултат по време на словенското председателство заради две решаващи обстоятелства. Първото е изборната конфигурация от изборите в България. Второто е объркващата ситуация, в която Словения се оказва начело с президент, който предприе пряка инициатива за разрешаване на спора, а от друга с правителство, ръководено от министър-председател, който е склонен към „орбанизъм“ и се противопоставя на всяка възможна ценност на ЕС. Следователно не трябва да подценяваме ролята на Вашингтон, защото българското вето означава и вето върху американските интереси в България и региона. Това трябва да бъде фокусът на македонската дипломация и възможното разрешаване на спора с официална София“, казва Рангелович.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *