“Ситуацията е тревожна”. Партиите не постигнаха съгласие за актуализация на бюджета при Радев

Сподели статията с твоите приятели:

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано в понеделник от президента Румен Радев, приключи без участниците в него да се обединят около общо становище.

Темите на заседанието бяха необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19 и за мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на България с Турция.

Освен членове на служебното правителство на Стефан Янев, в президентството дойдха председателите на групите на всички парламентарни сили – Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, Десислава Атанасова от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП, Христо Иванов от „Демократична България“, Мустафа Карадйъ от ДПС и Мая Манолова от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, както и председателката на парламента Ива Митева.

Първи заседанието напусна Карадйъ, който за пореден път разкритикува предлаганата от служебния кабинет актуализация на бюджета. По думите му тя включва 1.2 млрд. лв. „за извънредни непредвидени разходи, т.е. празен чек по модела на ГЕРБ“.

е тревожна. Партиите не постигнаха съгласие за актуализация на бюджета при Радев - "Ситуацията е тревожна". Партиите не постигнаха съгласие за актуализация на бюджета при Радев

„Карадайъ каза, че моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката. Явно в момента има нова джипка за тези 1 млрд. и 200 млн. в, които са заложени в проектобюджета“, добави лидерът на ДПС.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък изтъкна пред медиите, че „консенсус на КСНС не се постигна, няма да има общо становище, което да е изразено публично“. По думите ѝ трябва бързо да започне да се движи конституционната процедура по връчването на мандатитеза съставяне на кабинет.

„Не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила“, добави депутатката.

Председателката на БСП Корнелия Нинова също посочи, че партиите не са постигнали съгласие за актуализация на бюджета.

„Ситуацията е тревожна, обсъдихме мерки“, добави тя с уточнението, че с колегите ѝ са получили „достатъчно информация“, но не може да я обсъжда публично, защото е класифицирана.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *