“Силно безпокойство”. Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се срещнаха с Ердоган

Сподели статията с твоите приятели:

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха във вторник среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Високопоставените европейски представители изразиха “силно безпокойство” от оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция и ситуацията с човешките права в страната.

Европейските лидери подчертаха готовността на ЕС да работи за деескалация на напрежението между Брюксел и Анкара и обсъдиха с Ердоган възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на митническия съюз, миграцията и икономиката. Те обаче предупредиха Анкара, че “зачитането на основните права и върховенството на закона са от решаващо значение за ЕС”.

Урсула фон дер Лайен подчерта, че опазването на човешките права “не подлежи на обсъждане”. Посещението на европейските дипломати стана факт скоро, след като турският президент Ердоган нареди оттеглянето на страната от Истанбулската конвенция. Срещата им се проведе и на фона на нова серия арести на бивши военни, заподозрени в заговор срещу президентския режим.

Основна тема по време на срещата беше и споразумението за миграцията между ЕС и Турция, подписано през 2016 г. Сред обсъдените въпроси бяха и турският проект за проучване на газ в Източното Средиземноморие и ситуацията с разделения остров Кипър.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *