Сигналите за корупция с еврофондове отиват директно в Брюксел

Сподели статията с твоите приятели:

Кандидатстващите за средства от еврофондовете ще могат да подават директни сигнали за нарушения до Европейската комисия, без да е нужно жалбите да минават през националните власти. Това стана ясно, след като Европейският парламент и Съветът на ЕС се договориха за механизма за върховенството на закона.

Механизмът е обвързан с получаването на европейски пари – ЕК ще съблюдава надзора и пари ще отиват само при страни-членки, които не нарушават върховенството на правото. Това обаче не означава крайните получатели да бъдат ощетени, защото правителството на съответната страна не съблюдава законността – те ще получат евросредствата, за които са кандидатствали, ЕК ще направи всичко възможно за това, поясни испанецът Ейдер Рубиал, евродепутат от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Върховенството на правото (закона) ще влезе като принцип във всички официални документи на ЕС и всички ценности на Съюза. Всяко нарушение на този принцип ще се разглежда и като индивидуална отговорност на една държава, но и като многонационална. Това ще става чрез съответен механизъм, увери испанският евродепутат.

Ще бъде включен отделен член в Договора за ЕС, който да описва какво значи “нарушение на върховенството на закона. В това число влизат заплахите за независимата съдебна система. При “застрашаване” на върховенството на правото и Европейската комисия ще има право да действа.

Всяка година ще има доклад относно спазването на върховенството на правото в ЕС – от всички страни-членки на ЕС.

Според Европейския парламент, нещата с върховенството на закона следва да изглеждат така:  Европейската комисия може да установи, че върховенството на закона е застрашено, ако едно или повече от изброените по-долу е отслабено:

– правилно функциониране на органите на държавата членка, изпълняващи бюджета на ЕС

– добро функциониране на органите, извършващи финансов контрол

– правилно разследване на измами, включително данъчни измами, корупция и други нарушения във връзка с изпълнението на бюджета на ЕС

– ефективен съдебен контрол от независим съд

– събиране на неправомерно изплатените средства

– предотвратяване и санкциониране на отклоняването от данъчно облагане и данъчна конкуренция

– съдействие с Европейската служба за борбата с измамите, и ако e приложимо, с Европейската прокуратура.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *