СЗО се сети: Продължителното затваряне на училищата е опасно за децата – България

Сподели статията с твоите приятели:

Училищата трябва да се затварят само в краен случай, докато текат проучвания дали новите щамове на коронавирус засягат децата по различен начин, заяви Световната здравна организация.
Дебатът за спирането на училищата по време на пандемията от Covid-19 се възроди от появата на по-заразни вирусни мутации.
СЗО каза, че изследванията са фокусирани в момента около факторите, които могат да изложат децата на риск, дългосрочните ефекти върху здравето и въздействието на новите щамове на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява болестта Covid-19.
“Ако се установи, че децата са по-засегнати, може да се наложи да бъдат адаптирани социалните мерки за общественото здраве”, заяви организацията.
Ето резюме на заключенията на СЗО за въздействието на Covid-19 върху децата и училищата и препоръки към страните по отношение не образователните институции.
– Затварянето на училищата трябва да се прилага в краен случай, да бъде временно и само на местно ниво в райони с интензивно предаване.
– Властите трябва да проверяват за нови насоки, особено по отношение на появата на нови и евентуално по-предаваеми щамове.
– В районите с ниска предаваемост е малко вероятно училищата да предизвикат инфекция; в райони с широко разпространение защитните мерки в училищата са от съществено значение.
– Училищата се нуждаят от планове за предотвратяване и управление на огнища, включително за вентилация, почистване на ръцете и повърхностите, комуникация с родители, използване на маски и физическа дистанция.
– Деца на 12 и повече години трябва да носят маска при същите условия като възрастните. Физическото дистанциране може да се постигне чрез ограничаване размерите на класовете, редуване на смени и ограничаване на смесването на класовете.
– В средните училища може да са необходими по-строги мерки за превенция, а подрастващите трябва да ограничат риска от излагане извън училище.
– Учителите са по-склонни да бъдат заразени извън училищата, отколкото вътре.
– По време на затварянето на училищата трябва да се установи дистанционно обучение, да се поддържат редовни, подобни на училищните услуги, като хранене и превенция, като същевременно се подобри подкрепата за психичното здраве.
Данни и констатации за 2020 г.
– Децата под 18 години представляват 29% от населението на света, но те са само 8% от съобщените случаи миналата година.
– Те са по-склонни да имат лека или асимптоматична инфекция и младежите под 20 години представляват само 0,2% от смъртните случаи от Covid-19.
– Проучванията показват, че децата под 10 години са по-малко податливи и по-малко инфекциозни. Юноши на възраст 16-18 години предават вируса толкова често, колкото и възрастните.
– Колкото по-дълго уязвимите деца са вън от училище, толкова по-малко вероятно е да се върнат.
– Затварянето на училища има отрицателно въздействие върху децата – освен върху тяхното образование, и върху тяхното физическо и психическо здраве.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *