СЗО разкри откъде е дошъл коронавируса

Сподели статията с твоите приятели:

Коронавирусът най-вероятно първоначално да се е разпространил в Южен Китай и Югоизточна Азия с помощта на прилепи, според д-р Питър Дашак, член на международния екип от учени под ръководството на СЗО пред New York Times.

Според Дашак, от прилепите инфекцията е попаднала във ферма с диви животни, където тя вероятно е заразила служителите или намиращите се там порове, язовци, миещи кучета и малки бозайници – цивети. А оттам вирусът се е разпространил по-нататък след появата си на пазара в Ухан.

Учените от СЗО бяха в Китай, за да изследват произхода на Covid-19, но не е ясно дали са успели да проучат всички версии за произхода на смъртоносния вирус. Мнозина се усъмниха, че коронавирусът няма естествен произход, а е изпуснат от китайска лаборатория.

Експертите от СЗО не са имали достъп до личните данни на някои пациенти поради политиката за поверителност на данните в Китай. Властите са отказали да дадат на учените изходните данни за ранните случаи на Covid-19. Става дума за 174 случая на коронавирусна инфекция, открити през декември 2019 г., и за вероятни случаи на по-ранна инфекция, които все още не са потвърдени.

Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса

Вместо това китайците са запознали международните експерти с техен собствен анализ на пробите, според който не са били открити доказателства за по-ранно разпространение на вируса в Ухан. Отказът да покажат изходни данни е предизвикал разгорещени дискусии между китайски експерти и хора от екипа на СЗО.

На специалистите от СЗО не бяха разрешени лични срещи и разговори с екипа на лабораторията в Ухан и с хора от пазара, а някои от прекаралите COVID-19 сами отказали да се срещнат с тях.

Международната експертна група на СЗО, която разследва произхода на COVID-19, пристигна в Ухан на 14 януари, след което беше поставена под задължителна 14-дневна карантина, на 29 януари карантината приключи и експертите започнаха работа.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *