Северна Македония: Македонският език е неоспорим факт | |

Сподели статията с твоите приятели:

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България създава правна рамка и предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси и ние сме посветени на неговото осъществяване, заявиха за МИА от правителството на Северна Македония във връзка с меморандума, който София представи на страните-членки на ЕС, съобщи МИА.

С Република България сме съюзници в НАТО, имаме общо задължение да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да градим приятелство, заявиха от правителството на Северна Македония.

Македонското правителство подчертава, че правото на самоопределение и самоидентифициране са основни европейски ценности и цивилизационни придобивки и уникалността на македонския език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.

Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в Обединените нации и част от многото признати и приети модерни езици, които се изучават в университети в целия свят, припомнят от Скопие. През 21 век в Европа приемането на миналото, както и на настоящето, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско приятелство, заявиха от правителството в Скопие. Правителството в Скопие посочи, че твърденията и изявленията, които съдържат обиди, не водят към приятелство.

Приятелството е двупосочна улица и най-много зависи от нас самите, от нашето уважаване на европейските ценности и принципи. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество е отражение на взаимното уважение и приятелство и подразбира и изисква отговорност и участие от двете страни, заявиха за МИА от правителството на Северна Македония

/БТА 

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *