Светослав Илчовски разказа “за рекета и за какво ли не” и в спецпрокуратурата

Сподели статията с твоите приятели:

Агробизнесменът Светослав Илчовски беше разпитван над три часа в сградата на Специализираната прокуратура на столичната ул. „Съборна“ в петък. Той беше призован да даде обяснения в рамките на прокурорската проверка, образувана по повод казаното от него и бизнесмена Иван Ангелов пред вече несъществуващата временна парламентарна комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов.

На излизане Илчовски заяви пред чакащите го журналисти, че е разказал на разследващите „за всичките ми твърдения, за рекета и за какво ли не“. Попитан какви документи носи в спецпрокуратурата, земевладелецът отговори гневно: „За кражба на Вашите пенсии! Изчезвайте оттук!“

Впоследствие адвокатката му Галя Гълъбови уточни, че клиентът ѝ е дал свидетелски показания „за всички твърдения“, които е изнесъл пред парламента, но не пожела да влезе в конкретика.

Малко, след като двамата си тръгнаха, Илчовски се върна обратно в сградата на спецпрокуратурата. При повторното си излизане отвътре отказа да отговаря на повече въпроси, заявявайки следното: „Иван Ангелов е най-големият крадец и аз ви го показах, бе, глупаци!“, пише „Дневник“.

Изслушванията в парламента

Светослав Илчовски направи серия твърдения за търговия с влияние и корупция по време на две заседания на комисията миналата седмица. По думите му пред депутатите бизнесът на Ангелов се разраства под личната опека на бившия премиер като той дори е съдействал за фиктивното повишаване на цената на акциите му на българската борса.

Иван Ангелов присъстваше на второто изслушване и отрече думите на агробизнесмена, но от изслушването му стана ясно, че действително е близък с Борисов, който нееднократно е лобирал в полза на бизнеса му пред чуждестранни власти.

Едно от твърденията на Илчовски беше, че е присъствал на три срещи с Борисов и хора от неговия кръг в бившата ловна резиденция на Тодор Живков „Витошко-Студена“, където „се събират и обсъждат кой ще бъде сдробен“. На една от тях му бил показан видеоклип със сексуални издевателства над известен обвиняем, заснет в следствения арест.

„Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат. Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени – в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари“, заяви земевладелецът пред депутатите от ревизонната комисия, след което посочи конкретно името на Миню Стайков.

В началото на тази седмица собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, който прекара две години и половина в ареста заради обвинения по две последователни дела, отрече да е бил жертва на подобни издевателства зад решетките. Добави, че не познава Илчовски и препоръчка на репортерите да вземат клипа, за който говори агробизнесмена.

Преди ден служебният правосъден министър Янаки Стоилов заяви пред медиите, че по случая ще бъде извършена вътрешна проверка. Той обаче призова хората, които разкриват подобни инциденти, да даат повече конкретика за тях: „Трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери.“

Събиране във “Витошко-Студена”

Междувременно Илчовски уточни пред свързаното със сайта „Биволъ“ Бюро за разследващи репортажи и данни (BIRD), че въпросният видеоклип му е бил показан от автомобилния състезател Боян Марков на 7 януари 2019 г. по време на събиране за имения ден на Иван Ангелов. Според изданието Марков е осъждан за участие в престъпна група за данъчни измеми, след като през 2014 г. е сключил споразумение със спецпрокуратурата за 3-годишна условна присъда.

По думите на Илчовски пред BIRD на въпросното събиране в резиденцията „Витошко-Студена“ са присъствали още автомобилистът Илия Царски, Бойко Борисов, Иван Ангелов и синът му Ангел.

Свободна Европа потърси Царски за коментар, но той определи твърденията на агробизнесмена като „пълни глупости“. По думите му „единствената връзка с Бойко Борисов“, на когото симпатизира, е, че през 2015 г. е бил заедно с него на откриване на спортна база в Панагюрище, когато двамата са позирали за обща снимка.

Свободна Европа отправи запитване до говорителя на главния прокурор Сийка Милева дали всички споменати от Илчовски хора ще бъдат разпитани в рамките на проверката, както и дали тя се занимава и със заснемането на споменатия от него видеоклип с издевателства. Отговори обаче не бяха изпратени.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *