САЩ твърди, че Китай стои зад хакерската атака на сървъри на Майкрософт | |

Сподели статията с твоите приятели:

Администрацията на американския президент Джо Байдън съобщи, че зад хакерската атака на сървъри на “Майкрософт” от началото на годината стоят китайски хакери, предава Асошиейтед прес.

От атаката бяха засегнати десетки хиляди потребители по целия свят. Тогава бяха засегнати редица компании, университети, както и държавни структури.

Китай стои и зад други хакерски атаки срещу правителството и частни компании, които са били изнудвани за милиони долари, твърди анонимен източник на Асошиейтед прес от администрацията на Байдън.

Последваха и редица политически реакции.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви, че атаките “на подкрепяни от държавата китайски групи са безразсъден, но познат модел на поведение”.

Европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел също коментира случая. В изявление той призова Китай да спре злонамерените дейности в интернет, извършвани от негова територия. Той подчерта още, че кибератаката на “Майкрософт” е засегнала сигурността на хиляди съобщителни мрежи по света, включително на институциите на ЕС.

“Подобно безотговорно и вредно поведение доведе до значителни икономически загуби и има отражение за сигурността, икономиката и обществото. ЕС е установил намеса, насочена към държавни институции и политически организации в ЕС, както и към ключови европейски производства”, заяви още Борел.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *