САЩ с първи удар по ИДИЛ след атентата на летището в Кабул

Сподели статията с твоите приятели:

САЩ извършиха въздушен удар по член на “Ислямска държава” (ИДИЛ). В него е убит един от хората, планирали атентата на летището в Кабул от четвъртък, съобщи американското командване.

Атаката е била извършена рано сутринта с дрон на територията на източен Афганистан.

Новината идва на фона на съобщения за нарастващ брой на жертвите от атентата на летището. По данни, валидни съм събота сутринта, в експлозията са загинали най-малко 170 афганистански цивилни и 13 американски военни.

В петък вечерта САЩ отхвърлиха първоначалните твърдения, че на летището са избухнали две бомби. Доказано е само взривяването на една.

Отговорност за атентата на летището пое крило на ИДИЛ, което се нарича “Ислямска държава – Хорасан” (ИДИЛ-Х). Това е най-радикалната част от терористичната групировка.

ИДИЛ враждува с талибаните, които в момента са установили контрол над почти цял Афганистан.

“Първоначалните данни сочат, че [в атаката с дрон срещу ИДИЛ-Х] сме убили целта”, каза в събота сутринта капитан Бил Ърбан от Централното командване на САЩ.

В реч след атентата на летището американският президент Джо Байдън каза, че САЩ ще отговори със сила на “Ислямска държава”. “Ние няма да забравим, ние няма да простим”, каза тогава той.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *