САЩ се готвят да взривят южните рубежи на Русия

Сподели статията с твоите приятели:

Руските аналитици не пасат трева – за тях лицемерните заявления на президента на САЩ Джо Байдън за това, че американски ескадрени миноносци няма да влизат в Черно море, не струват и пукната пара. Това коментира Светлана Светличная за изданието “Русская весна”, чийто материал Епицентър.БГ представя без редакторска намеса.

От Института за международни политически и икономически стратегии обясниха защо англосаксонците изведнъж станаха “бели и добри”. Чисто и просто Кремъл трябва да очаква проблеми и антируски провокации в средноазиатските републики.

За момента Вашингтон намира, че украинското направление не е оптимално. Натискът върху Москва чрез задействането на Киев с неговите заплахи и обвинения не се получава. Укронационалистите са оставени в резерв.

Проблемната бивша държава ще е от полза в бъдеще, дори ако окончателно се разпадне и деградира до нивото на бананова република.

Руските експерти са убедени, че САЩ са притеснени от по-нататъшно сближаване на Москва с Пекин, което неминуемо ще стане в случай на рязко влошаване на отношенията между Русия и Запада.

Властите в САЩ са решили да атакуват по другия фланг – от страна на постсъветските републики в Средна Азия, които ще се опитат да взривят с помощта на ислямистите.

С тази цел и беше обявено изтеглянето на американските военнослужещи от Афганистан. Байдън заяви, че войските ще напуснат окончателно територията на тази страна към 11 септември 2021 г. Естествено, ще си тръгне и контингентът на НАТО.

Сметките са направени. Войските на САЩ и НАТО си тръгват от Афганистан, а ръцете на ислямистите ще бъдат развързани. Светските режими в средноазиатските републики няма да успеят да се справят с напора на екстремистите и терористите, които натрупаха боен опит в Сирия и Либия.

Въоръжените сили на постсъветските републики в Средна Азия не могат да се похвалят нито с численост, нито с въоръжение, нито с организация.

Както показаха инцидентите в Казахстан и Туркменистан през 2015 г, светските режими в тях ще се сгромолясат с трясък скоро след атаката на ислямистите. Тогава всичко, на което бяха способни правителствените сили след пробива на терористите на туркмено-афганската граница, беше да бягат пред настъпващия враг. Въоръжените отряди на талибаните се активизираха на границата с Туркменистан, заплашвайки южните рубежи на ОНД.

Тази държава се явява най-уязвимото звено в системата на сигурност на Евразия. През 2015 г. ислямистите опожаряваха цели села, масово обезглавяваха хора, което не е характерно за този регион.

Граничните войски търпяха колосални загуби, попадаха в плен на ислямистите. При това основната заплаха на туркменската граница идва от афганистанските талибани, които са свикнали да убиват онези, които не им се подчиняват и не признават никакви граници.

Гаранцията за сигурност на неутралния Туркменистан е единствено Русия.

Що се отнася до Казахстан, то в град Актоба няколко десетки радикални ислямисти нападнаха редовна военна част и оръжейни магазиви.

Властите в средноазиатските държави бяха наплашени от натиска на екстремистите. Освен това, те не могат да разчитат и на собственото си население, тъй като не се ползват с особена любов от страна на хората.

Те просто се страхуват да им дадат оръжие за защита, което играе в полза на терористите и като отсъствие на ефективна отбрана и в идеологически план.

За съжаление, слабостта на властите в средноазиатските републики се отразява негативно и на сигурността на южните граници на Русия и именно на тази карта планират своята игра САЩ и НАТО.

В случай на дестабилизация в региона ще се намеси и Китай, за да защити инвестициите си и да отстрани потенциалната заплаха за собствената си сигурност. Прекалено близо се намира Синцзян-Уйгурският автономен окръг, който може да пламне покрай ислямистките изстъпления в Средна Азия.

На Русия китайската намеса няма да се хареса, което може да попречи на по-нататъшното сближаване между Москва и Пекин. Вашингтон разчита именно на това.

Не се получава отслабването на Русия по границата с Украйна, значи трябва да се пробва заход откъм азиатската част. И регионът напълно вероятно може да пламне.

Провокацията има всички шансове да успее по редица причини, включително и за това, че туркмените, таджиките и узбеките имат сухопътна граница с Афганистан.

В тези републики има натрупани много нерешени социално-политически проблеми, които ги правят удобна мишена за терористите. Освен това Узбекистан и Туркменистан не влизат в Организацията на Договора за колективна сигурност.

Средна Азия е болното място на Русия. В понастоящем и в бъдеще, този регион ще представлява за нея сериозна опасност по две причини – наркотрафика от Афганистан и передислокацията на базите на ислямистите, включително кавказките, на азиатските простори.

В допълнение, никой не може да гарантира, че Западът не финансира терористите, които атакуват териториите на постсъветските средноазиатски републики. Този регион е апетитна хапка заради огромните територии, природните ресурси и слабите власти.

Всъщност, международният тероризъм, подхранван от Запада, скоро ще удари и по американците и европейците.

Няма да им се получи да насъскат екстремистите срещу Русия, да я скарат с Китай и да не изцапат ръцете си с кръвта на своите собствени граждани. Терористите не признават закони и граници.

Остава надеждата, че в Кремъл ще направят правилните изводи и ще се подготвят за поредната антируска провокация на Вашингтон и Алианса.

 

Превод: Епицентър.бг

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *