САЩ: Северна Македония да започне преговори с ЕС до месец, а София и Скопие да се разберат помежду си | |

Сподели статията с твоите приятели:

Спорът между България и Северна Македония да се решава извън процеса на присъединяване към ЕС, призова Държавният департамент на САЩ.

Северна Македония да започне преговори с ЕС до месец а София и Скопие да се разберат помежду си - САЩ: Северна Македония да започне преговори с ЕС до месец, а София и Скопие да се разберат помежду си | |

1605801608 686 САЩ Северна Македония да започне преговори с ЕС до месец а София и Скопие да се разберат помежду си - САЩ: Северна Македония да започне преговори с ЕС до месец, а София и Скопие да се разберат помежду си | |

Нашето желание е кандидатурата на Северна Македония да влезе в преговорната рамка до края на тази година, заяви пред “Гласът на Америка” говорител на Държавния департамент. 

САЩ приветстват усилията за преговори между София и Скопие, но същевременно призовават двустранните спорове да се решават извън процеса на присъединяване, за да се постигне общата цел за членство на Северна Македония в Европейския съюз.

Държавният департамент подчертава, че процесът на разширяване на ЕС насърчава дългосрочния мир, стабилността и просперитета в целия регион.

Решението на ЕС през март да започне преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания беше положителна стъпка и опроверга фалшивия наратив, че трансатлантическата общност е пренебрегнала Балканите. Отлагането на присъединяването на тези страни към ЕС създава риск да се повдигнат отново въпросите за доверието към ЕС в региона, заявяват още от Държавния департамент. 

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *