САЩ призоваха Северна Корея да започне разговори за ядрено разоръжаване

Сподели статията с твоите приятели:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Северна Корея да започне разговори за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. По думите му Пхенян трябва да се възползва от възможността и да предприеме дипломатически стъпки към намаляване на напрежението.

„Надявам се Северна Корея да се възползва от възможността да се ангажира дипломатически и да види дали има начин да се върви към целта за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров“, каза Блинкен пред журналисти след среща с представители на съюзниците си в Източна Азия Япония и Южна Корея, проведена в Лондон на 3 май.

Отношенията със Северна Корея бяха сред водещите теми в американската външна политика по времето на президента Доналд Тръмп. По време на мандата си той се срещна три пъти с лидера на авторитарната държава Ким Чен Ун, но не успя да постигне отстъпки от страна на Пхенян.

Повод за това беше серия тестове с междуконтинентални балистични ракети, проведени от Пхенян през 2017 г., които предизвикаха опасения за ескалация на напрежението в региона. През 2021 г. Северна Корея отново изстреля ракети.

„Сегашната ни политика е насочена към калибриран, практически подход, който е отворен към дипломация със Северна Корея и ще проучи възможностите за постигане на практически напредък“, каза Блинкен.

Външното министерство на Северна Корея обвинява Вашингтон в обиди към достойнството на Пхенян заради американските критики към спазването на човешките права в авторитарната държава. Пхенян смята призивите на САЩ към ядрено разоръжаване за нарушение на правото си на самоотбрана.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *