САЩ повториха обвиненията си срещу Китай за “геноцид” над уйгурите

Сподели статията с твоите приятели:

Съединените щати повториха твърденията за извършван “геноцид” в Китай във връзка с отношението на местните власти спрямо уйгурите и други малцинства.

Съобщението дойде заедно с допълнителни предупреждения за санкции срещу Мианмар, Еритрея, Етиопия и Южен Судан за етническо прочистване в рамките на местни конликти.

Това става ясно от материали, разпространени от администрацията на американския президент Джо Байдън, като част от годишния доклад на Държавния департамент до Конгреса за предотвратяване на етнически прочиствания и зверства.

“Тази администрация ще продължи да защитава човешките права по целия свят и декларира, че предотвратяването на зверствата е основен интерес за националната сигурност и основна морална отговорност”, се казва в документите на Белия дом.

Китай е подложен на международна критика и санкции заради задържането на повече от 1 милион уйгури и други мюсюлмански малцинства за политическо превъзпитание в северозападната част на региона Синдзян.

Пекин настоява, че тези лагери всъщност представляват “центрове за професионално образование”, целящи да помогнат на местното население да не бъде въвлечено в терористична дейност.

В доклада на Държавния департамент на САЩ обаче се казва, че действията на китайските власти затвор, изтезания, принудителна стерилизация и други.

Миналата седмица Европейският парламент прие с огромно мнозинство резолюция, призоваваща официалните лица от страните членки на Европейския съюз да бойкотират зимните Олимпийски игри в Пекин през 2022 г. заради нарушаването на човешките права в Китай.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *