САЩ наложиха мораториум върху извършването на екзекуции

Сподели статията с твоите приятели:

Правният департамент на САЩ наложи мораториум върху провеждането на федерални екзекуции. Той ще продължи докато властите извършват цялостен преглед и оценка на налагането на смъртно наказание и всички процедури около извършването му.

„Правният департамент трябва да гарантира не само правата за всеки човек, който е попаднал в системата на наказателно правосъдие, които са му дадени от Конституцията и законите на САЩ, но също и честното и хуманно отношение към него“, каза главният прокурор на САЩ и правосъден министър Мерик Гарланд.

Към мотивите си Гарланд добави и, че въпреки усилията на представителите на съдебната система, резултатите показват, че по-често смъртни присъди получават представителите на тъмнокожото население.

В последните месеци от управлението на Доналд Тръмп федералното бюро извърши 13 екзекуции. Тази серия беше най-дългата за един президентски мандат в последните 120 години. Това стана възможно, след като предшественикът на Гарланд – Уилям Бар спря 17 годишното замразяване на екзекуциите на федерално ниво.

В допълнение Бар спря използването на приетата процедура, в която осъденият бива инжектиран с три различни вещества и го замени само с употребата на пентобарбитал. Според адвокати и правозащитници обаче този химикал предизвиква болка и страдание у инжектирания.

По време на кампанията си Джо Байдън обеща да замрази провеждането на екзекуции на федерално ниво.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *