САЩ искат стабилни отношения с Русия | |

Сподели статията с твоите приятели:

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Съединените щати биха желали по-стабилни отношения с Русия, но от Кремъл зависи дали това ще стане.

Блинкън разговаря в Лондон с британския му колега Доминик Рааб в Лондон в навечерието на срещата на Г-7 в бритаската столица.

По-време на разговорите с Рааб Блинкън заяви, че президентът Джо Байдън е пределно ясен от доста време, дори още преди да стане стане президент, че ако Русия избере да действа безразсъдно или агресивно, то Вашингтон ще отговори със същото. Америка според Блинкън не се стреми към ескалация на напрежението, а предпочита да има по-стабилни, по-предугадими отношения.

Блинкън и Рааб обсъдиха широк кръг въпроси, включително отношенията с Китай.

Американският държавен секретар изтъкна, че Западът не се стреми да възпира развитието на Китай. За Вашингтон е важно да поддържа международния ред, основан на правилата, в които западните страни са инвестирали толкова много в продължение на десетилетия. Ако Китай или друга държава предприемат действия, които подкопават този международен ред, то Съединените щати ще го защитят, посочи Блинкън.

Сред широкия кръг въпроси бяха също Иран, пандемията с коронавируса, както и двустранните британско-американски отношения и подготовка на двустранна търговска сделка.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *