Само Бюрото за защита може да охранява адекватно. Акцията в президентството е “комуникационна грешка”

Сподели статията с твоите приятели:

Бюрото за защита на свидетели, което е подчинено на главния прокурор, е необходимо за охраната на магистрати и граждани, които са се изправили срещу мафията. Звеното предоставя много по-сигурна защита отколкото Националната служба за охрана (НСО). Това каза по време на изслушване в правната комисия на парламента в сряда главният прокурор Иван Гешев.

„Видяхте случая, при който участник в поръчково убийство е подполковник от НСО. Прецених, че не искам да ме охраняват от НСО при една по-добра опция“, каза още той и добави, че въпреки, че имат в пъти по-малък бюджет, от Бюрото за защита вършат по-голям обем от работа от НСО.

Преди самото изслушване председателят на правната комисия от „Има такъв народ“ Андрей Михайлов каза, че Гешев ще изпрати свой заместник на заседанието. В крайна сметка главният прокурор се появи, за да бъде изслушан и изрази мнение, че внесените проектозакони за промяната на контрола над Бюрото за защита на свидетели са свързани с „предизборната обстановка“. Той каза още, че се надява честото му викане в парламента да не е „лично отношение към прокуратурата и главния прокурор“.

По време на изслушването Гешев отрече акцията на 9 юли 2020 г. в президентството, в която дейно участие взеха служители на Бюрото за защита, да е била „нахлуване“ и подчерта, че е ставало въпрос за “разговор”, в който разследващите са били “поканени”. По думите му заради лоша комуникация събитието е било грешно интерпретирано.

„Аз сгреших, че прокуратурата не обясни ситуацията“, каза още Гешев.

Случката, заедно с действията на НСО спрямо Христо Иванов и членове на „Демократична България“ на плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец, станаха повод за началото на масови протести с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов и на самия Гешев.

По време на изслушването в сряда на няколко пъти главният прокурор беше обвинен от депутатите за начина, по който се използва Бюрото за охрана. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов определи звеното като „лична преторианска гвардия“ на Гешев.

Повод за искането на доклад за дейността на бюрото, както и изслушването на главния прокурор, станаха твърдения на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, според когото със 7 млн. бюджет през 2020 г. е бил охраняван само Иван Гешев.

Според внесеният от прокуратурата доклад се оказа, че охранявани за изминалата година са били 20 души.

Това беше второто идване до парламента на Гешев само в рамките на няколко дни, след като през миналата седмица той беше изслушан по повод полицейското насилие от 10 юли 2020 г.

Малко след това той поиска от Конституционният съд (КС) да обяви за противоконституционна разпоредбата от парламентарния правилник, която позволява на депутатите да го канят на изслушване.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *