Руският съд задържа журналист заради публикация за Навални във Фейсбук

Сподели статията с твоите приятели:

Съдът в южния руски град Ростов на Дон разпореди 10-дневен арест на журналист заради негова публикация във Фейсбук за излежаващия ефективна присъда критик на Кремъл Алексей Навални.

Игор Хорошилов, който също е член на местната избирателна комисия, беше задържан на 10 септември по време на път за работа и обвинен в публично разпространение на символите на екстремистка организация.

Причината е публикуван от него коментар в социалната мрежа по повод призива на Навални към привържениците му на предстоящите този месец парламентарни избори да гласуват срещу кандидатите от управляващата партия „Единна Русия“.

Адвокатът на задържания журналист Феликс Беркович коментира, че съдебното разпореждане на практика ще отстрани Хорошилов от избирателната комисия до края на вота, въпреки че той има имунитет като неин член. По думите на юриста арестът на клиента му е “поръчан” от властите.

По-рано тази година Русия обяви Фондацията за борба с корупцията на Навални за екстремистка организация, което според критиците на Кремъл е опит за премахване на опозицията в страната.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *