Руската полиция разтури събрание на опозиционни политици в Нижни Новгород | |

Сподели статията с твоите приятели:

Руската полиция прекрати събрание на опозиционни политици в хотел в град Нижни Новгород и задържа двама души заради нарушаването на коронавирусните правила, предаде ДПА. Събранието беше на независимите депутатите от градските органи за местно самопуравление в Русия (муниципални депутати), което е избираема длъжност близка до българските общински съветници. 

 “Това е политическо преследване”, заяви московският политик Юлия Галямина, публикувала видеоклип от отвеждането си в ареста от полицията. 

Два дни преди мероприятито губернаторът на Новгородска област Андрей Никитин издаде указ според който,недържавни организации не мога да правят събития с над 30 души. За да спазят това изискване организаторите направиха събранието в три аудитории с 29 души във всяка. 

Руски активисти и опозиционни организации се оплакват, че властите не зачитат гарантираното им от конституцията право на свободни събрания.

През март униформени полицаи щурмуваха хотел в Москва, където активисти планираха среща. Тогава бяха задържани около 200 души.

Полицията в Нижни Новгород съобщи, че на днешната среща са били нарушени противоепидемичните изисквания – твърдение, което опозиционните политици отхвърлиха. Пряко излъчване от конферентната зала бе в подкрепа на позицията на опозиционерите. От кадрите се вижда, че присъстващите политици носят маски и седят на разстояние един от друг.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *