Руската полиция задържа десетки демонстранти в Хабаровск

Сподели статията с твоите приятели:

Руската полиция задържа десетки демонстранти на протестна проява в Хабаровск – град в руския Далечен изток, предаде Асошиейтед прес.

Това е първата подобна реакция на полицията на демонстрация по повод ареста на местния губернатор преди три месеца.

Хабаровск Сергей Фургал беше арестуван на 9 юли, след като беше заподозрян, че е замесен в убийства. Фургал, който е бивш бизнесмен, отхвърля обвиненията, които според поддръжниците му са отмъщение, организирано от негови съперници.

Откакто беше арестуван, хиляди демонстранти редовно се събират на протестни прояви в Хабаровск – град с 600 хиляди души население, близо до границата с Китай. Най-големи демонстрации има през уикендите.

Митингите са голямо предизвикателство за руските власти, които обикновено не се колебаят да разпръскват неразрешени демонстрации. Неохотата на властите да предприемат действия срещу демонстрантите е свързана с опасенията от провокиране на още по-голямо недоволство, а също така и с надеждата, че протестните прояви ще отшумят, отбелязва Асошиейтед прес.

Честите демонстрации в Хабаровск обаче продължиха и все повече придобиват облика на протестни прояви срещу управлението на руския президент Владимир Путин.

Силите на реда не се намесиха по време на последното хилядно шествие на демонстранти в града, но по-късно арестуваха около 30 демонстранти, които разпънаха палатки на централния площад на Хабаровск.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *