Русия се въоръжава за най-големия протест в съвременната си история в защита на Навални | |

Сподели статията с твоите приятели:

Русия обяви търгове за закупуване на комплекти за борба с безредиците и защитно полицейско оборудване, показват документи за държавните поръчки.

Това се случва преди протест, организиран от поддръжниците на осъдения критик на Кремъл Алексей Навални.

Организаторите на демонстрацията се надяват това да бъде най-големият протест в съвременната руска история.

В сряда 44-годишният Навални обяви гладна стачка в опит да принуди затвора, в който излежава присъдата си, да осигури подходяща медицинска помощ за остра болка в гърба и краката му.

Неговите съратници, които организираха три демонстрации през зимата, за да поискат освобождаването му, заявиха, че ще обявят дата за нов общонационален уличен протест, след като 500 000 души се регистрират да присъстват. До момента са се регистрирали около 370 000 души.

Властите нарекоха подобни протести незаконни и се ангажираха да ги разпръснат.

Търг на Министерството на вътрешните работи, публикуван на руския онлайн портал за държавни поръчки на 30 март, изисква предоставянето на повече от 2000 полицейски комплекта за борба с безредиците на стойност около 239 милиона рубли (3,15 милиона долара). Всеки комплект включва бронежилетки, каска и протектори за крака.

През февруари администрацията на затвора публикува оферти за закупуване на стотици електрошокови уреди, димни гранати и предпазни средства след национални митинги в подкрепа на Навални.

Опозиционерът беше арестуван през януари, когато се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван, след като беше отровен в Сибир с “Новичок”.

Западните страни призоваха за освобождаването му. Москва нарече подобни призиви неприемлива намеса във вътрешните й дела и заяви, че не вижда доказателства, че Навални е бил отровен.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *