Русия “респектира” учението Sea Breeze като тества противовъздушната си система в Крим

Сподели статията с твоите приятели:

Русия проведе тестове на противовъздушната си система в окупирания полуостров Крим, докато в Черно море се провежда многонационално военно учение, домакинствано от Украйна и Съединените щати.

Учението Sea Breeze започна в понеделник и в него участват 32 държави, както членки на НАТО, така и техни партньори. Преди седмица имаше инцидент между Русия и британски военен кораб до бреговете на Крим.

Москва анексира незаконно полуострова от Украйна през 2014 г., след като изпрати войски и организира референдум, който е обявен за нелегитимен от над 100 страни по света, сред които и България.

Русия подкрепя и сепаратистите в Източна Украйна, където войната отне досега живота на над 13 хиляди души.

В учението участват 5 хиляди войници, 32 кораба, 40 самолета и 18 екипа за специални подводни операции. Маневрите ще продължат до 10 юли.

Във вторник руската агенция Интерфакс цитира руския черноморски флот, че е дислоцирал 20 самолета и хеликоптера, сред които и бомбардировачи Су-24М, както и противовъздушни системи С-400 и Панцир.

Учението Sea Breeze започна няколко дни след като Русия съобщи, че е отправила предупредителни изстрели и е спуснала бомби по трасето на британския разрушител Defender, за да го принуди да се отклони от района на Севастопол, Крим. Великобритания обаче отрече това да се е случило.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *