Русия и Китай са „твърде велики“ за Америка

Сподели статията с твоите приятели:

Негативното отношение на Вашингтон към Русия ясно демонстрира пред останалия свят жестокостта на конкуренцията между големите сили, а също така му позволява да разкрие всичките си геополитически трикове. Китай също е длъжен да вземе това предвид и да продължи да изгражда своята сила, за да се противопостави на всякакви опити на Вашингтон да упражни натиск, се подчертава статията.

Отношения с Америка може да имат само такива „приятели“, с които американците „ще трябва да съжителстват, тъй като е невъзможно да ги победят“, уверени са в редакцията на печатния орган на Китайската комунистическа партия Global Times.

САЩ активно привличат европейските съюзници на своя страна и вече започнаха нов кръг на „дипломатическа война“ срещу Русия, нанасяйки удари чрез изгонване на руски дипломати и потискане на общественото мнение, пише Global Times. Заедно с обострянето на конфликта в Източна Украйна скандалът около гладната стачка на руския опозиционен лидер Алексей Навални в затвора се превърна в нова причина Вашинотон и неговите съюзници да се опитат да окажат натиск върху Русия, се обяснява в статията.

През изминалия месец Чешката република, Полша, Украйна, България и други европейски страни също се присъединиха към кампанията за експулсиране на руски дипломати. В същото време най-често като причина се обявява, че уж руските дипломати извършват дейности, „несъвместими със статута им“, и това може да се тълкува много „гъвкаво“,твърди изданието. „Всички тези държави някога са били членове на Организацията на Варшавския договор (ОВД) или част от Съветския съюз и сега те често излизат на фронтовите линии, отговаряйки на призива на САЩ за борба срещу Русия“.

Има сложни исторически причини, поради които страните от Централна и Източна Европа сега са се обърнали към САЩ и са станали „антируски“. Доста трудно е за външни наблюдатели да коментират това. Разпадът на Съветския съюз доведе едновременно до глобални геополитически промени и оценката на това историческо събитие може да варира в различните страни и от епохата – Русия обаче е загубила най-много от събитието и това става „още и по-очевидно“, подчертава Global Times.

Разпадането на СССР се превърна в истинска „геополитическа катастрофа“ за Русия. „Ако Русия, като основна водеща сила в СССР по това време, подкрепяше единството на страната, решавайки проблемите с помощта на реформи, тогава най-високата цена, която би могла да плати, не би била по никакъв начин сравнима с огромната геополитическа цена, която тя действително трябваше да плати през следващите 30 години“, пише изданието. Тогава Москва имаше широка сфера на влияние и власт до такава степен, че можеше да се бори наравно с Вашингтон – обаче тя „послушно се отказа от тези геополитически ресурси“, се подчертава статията.

Според автора основният проблем е, че мнозина в Русия тогава са вярвали в следното: щом Комунистическата партия падне, Съветският съюз също ще рухне и тогава САЩ и Западът ще приемат Русия с отворени обятия, ще одобрят и уважат тези, които поеха инициативата за прекратяване на Студената война. „Реалността обаче се оказа съвсем различна. Москва не получи нито благодарност, нито топло посрещане“, се казва в статията.

След разпадането на СССР, САЩ всъщност винаги са се отнасяли арогантно към Русия като към страна, която „загуби“ от тях в Студената война – и направиха всичко възможно да я потиснат, отправяйки безкрайни искания, подчертава авторът. Това също допринесе за увеличаване на недоволството в Русия.

Негативното отношение на Вашингтон към Русия „кара хората да видят жестокостта на конкуренцията между великите сили, а също така им позволява да разберат геополитическите трикове на САЩ“, отбелязва авторът. „Америка определи Студената война със СССР като„идеологическа конфронтация“, скривайки истинската си цел – желанието да доминира над света“, пише Global Times. Поради това мнозина по това време вярваха, че вътрешнополитическите промени може коренно да променят отношенията със САЩ, че Русия може да се интегрира и да заеме полагащото й се място сред западните страни.

„Русия обаче е твърде велика. Тя все още имаше ядрен арсенал, равен на този на САЩ, тя се простираше от Европа до Азия и се застъпваше за мултиполярност – така че беше невъзможно да стане нов член на Запада, който смирено навежда глава пред Вашингтон“, подчертава авторът.

Междувременно САЩ, в преследване на своя „победен враг“, допринесоха за разширяването на НАТО на Изток, улавяйки и компресирайки стратегическото пространство на Русия възможно най-бързо. Освен това американците напълно се отказаха от обещанието си да не включват повече страни от бившата организация на Варшавския договор и бившите съветски републики в Алианса, дадено след като Обединената Германия влезе в западния военен съюз, се казва в статията.

Всичко това ясно доказва, че САЩ „не заслужават ни най-малко доверие“ на международната сцена, отбелязва авторът. „За да се конкурират с великите сили, те са мобилизирали напълно всички идеологически ресурси на своята страна и на Запада. Те много умело разчитат на ценностната си система, замествайки понятията и заблуждавайки хората. След разпадането на СССР в света се провеждат и други „цветни революции“, подкрепяни от САЩ. В по-голямата си част съдбата на държавите, чиито режими са свалени, е трагична и САЩ не желаят или не могат да им окажат значително съдействие“, пише Global Times.

Според автора Китай, който е имал „късмета“ да стане свидетел на последиците от различните „цветни революции“ в света през последните 30 години, вече е развил силен политически „имунитет“ срещу подобен сценарий. И сега, след като САЩ го обявиха за „стратегически съперник“, той е длъжен да защити всичките си постижения през последните години в тази стратегическа борба, въпреки твърденията за съперничество „между демокрация и авторитаризъм“, се казва в статията.

Китай трябва да продължи да изгражда своята мощ и да отслабва способността на САЩ да оказват натиск върху страната „от позиция на сила и превъзходство“, смята авторът: „Ние можем да бъдем само приятели, с които САЩ ще трябва да съжителстват , защото не можем да бъдем победени. Никога не трябва да се поддаваме на илюзията, че САЩ ще ни приемат с отворени обятия, ако се променим“.

Китай също е „прекалено велик“ за американците, така че трябва и да се държи в съответствие с този образ, се казва в статията. „Тъй като страната ни е велика, ще живеем в мир с голяма смелост и достойнство“, заключава Global Times.

 

Източник “Фокус”

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *