Русия е изгубила 12 млн. работни места в коронакризата

Сподели статията с твоите приятели:

12,16 млн. души в Русия са били съкратени от работа от началото на коронавирусната пандемия в страната през април. Към декември 2020 г. 3,14 млн. безработни са регистрирани във Федералната служба по труда и заетостта (Роструд), показват официалните данни.

В периода между 1-ви април и 1-ви декември обаче са наети общо 12,23 милиона души в цялата страна, посочват още правителствените данни. В последните месеци руският пазар на труда показа признаци на възстановяване заради големия брой хора, започващи работа на по-ниски заплати, твърдят анализаторите от “Сбербанк”.

Затварянето на икономиката през март увеличи безработицата в Русия, като същевременно удари рублата и подтикна централната банка да намали лихвените проценти, за да подкрепи икономиката, припомня Reuters.

Растежът на заплатите е слаб и едва покрива инфлацията, като е над 2 пъти по-нисък от този преди пандемията. Реалните заплати в Русия ще се увеличат средно с около 1,5-2,5% през 2020 г., по данни на Руската централна банка.

Здравеопазването е единственият сектор, в който се наблюдава постоянен растеж на заплащането през 2020 г., като възнагражденията се увеличават с 13,7% повече от средното. Това отразява силното търсене на медицински работници, откато пандемията се засили. Как 10 милиона руснаци ще забогатеят набързо

Междувременно в Русия бяха регистрирани нови 27 403 случая на коронавирус през последното денонощие, включително 6868 в столицата Москва, с което техният общ брой от началото на пандемията надхвърли 2,4 млн. съобщава Reuters. През последните 24 часа починаха 569 руснаци с Covid-19, а от началото на пандемията броят на жертвите е над 42 000.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *