Румен Радев сезира Конституционния съд заради комисията за конституцията на ГЕРБ

Сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на Народното събрание да създаде временна комисия за разглеждане на проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”.

В искането на президента към конституционните съдии е посочено, че промени във вече внесен проект за нова конституция може да прави само Велико народно събрание.

“Формулираната основна задача на временната комисия „да предлага конкретни предложения за промени“ в проекта за нова конституция е в нарушение на действащата конституция”, се посочва в мотивите на държавния глава.

“Действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не. Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция”, пише президентът до Конституционния съд.

Според Радев решението, с което е създадена комисията, е “неясно, съдържа двусмислие и противоречи на принципа за правовата държава”.

На 2 октомври Народното събрание създаде временна комисия за разглеждане на проекта за нова конституция на ГЕРБ. Нейната цел е в срок от 2 месеца да обсъди и анализира проекта за конституция и да предложи конкретни промени в него.

В разгара на антиправителствените протести през лятото, продължаващи вече близо 100 дни, премиерът Бойко Борисов обяви курс към избори за Велико народно събрание (ВНС) и „рестарт на системата“. Няколко дни по-късно екипът на бившия правосъден министър Данаил Кирилов изготви проект за нова конституция, който беше подложен на критики от юридическите среди.

Той беше внесен в началото на септември за обсъждане в парламента. Процедурата по разглеждане на проекта на практика в момента е замразена в очакване на становище на Венецианската комисия – органът за демокрация чрез право към Съвета на Европа.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *