Рублата поскъпна след телефонния разговор между Байдън и Путин

Сподели статията с твоите приятели:

Руската рубла парира загубите си от началото на април и в сряда поскъпва към двуседмичен връх спрямо щатския долара, след като проведеният ден по-рано телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия – Джо Байдън и Владимир Путин помогна за известно отслабване на притесненията за предстоящи нови американски санкции спрямо Москва. На прага сме на нова Студена война

В началото на европейската търговия руската валута поскъпва с 0,4% към 75,65 рубли за едни щатски долара, като по-рано през деня доларът достигна двуседмични дъно от 75,45 рубли – най-ниски ниво от 31-ви март насам. Русия ще се опита да намали зависимостта си от долара

Във вторник Байдън призова Путин да намали напрежението, предизвикано от струпването на руски войски по украинската граница, и предложи среща на върха на двата лидери на “неутрална територия” в опит да изгладят множеството спорове между Вашингтон и Москва. 

Ройтерс цитира VTB Capital да посочва, че пазарите са възприели предложението на Байдън за среща с Путин “като знак за деескалация на наскоро засиленото напрежение относно ситуацията в Източна Украйна”, предаде БНР. 

Според руската инвестиционна банка рублата вероятно ще се търгува в рамките на 75,30-76,40 за долар през следващите дни, ако геополитическата ситуация остане спокойна, като VTB Capital добави, че нейният модел за курсовите нива на USD/RUB предполагат, че има по-голям потенциал за поскъпване на руската валута. Русия и Китай се готвят да напуснат световната платежна система

Наскоро рублата се отдели от възходящите движения на валутите на други нововъзникващи пазари, както и от цената на суровия петрол, който е ключов за износа на Русия, тъй като негативно влияние върху руската валута оказаха опасенията относно ситуацията в Украйна.

Тази седмица два американски военни кораба трябва да пристигнат в Черно море в отговор на това, което според американските и натовските власти е най-голямото струпване на руски сили – хиляди готови за бой войски, откакто Москва отне Крим от Украйна.

Руската валута поскъпва с 0,3% и спрямо единната европейска валута към 90,46 рубли за едно евро, като по-рано през деня достигна най-високо ниво от 6-и април насам около 90,27.

Известна подкрепа за днешното поскъпване на рублата оказва и поскъпването на петрола брент с 1% към $64,27 за барел.

Вчерашният телефонен разговори между Байдън и Путин се отразява позитивно и на търговията в сряда на руската фондова борса, като деноминираният в долари индекс RTS нараства с 1,7% към 1 483 пункта, докато номинираният в рубли MOEX Russian index се повишава с 1,2% към 3 566 пункта, отправяйки поглед към рекордния връх от средата на март от 3 602,18 пункта.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *