Ролята на Европа в конфликта между САЩ и Китай

Сподели статията с твоите приятели:

Как да ограничим възхода на Китай? При Доналд Тръмп и Джо Байдън почти единственото нещо, за което демократите и републиканците са съгласни, е, че не трябва да се допуска Китай да замени Америка на върха на властта. Може ли това да се постигне без война? И каква позиция трябва да заеме Европа в тези напрегнати времена? Това коментира полският евродепутат и бивш външен министър на страната Радослав Сикорски на страниците на британското списание The Economist в материал, представен от Агенция “Фокус” без редакторска намеса.

Трябва да започнем с това да признаем, че Западът е оформил съвременната международна система със собствената си арогантност и желанието да представи желаното за действително. По време на разпадането на Съветския съюз Америка и Европа направиха редица предположения и залози – които по -късно се оказаха неверни и губещи. Те се надяваха, че ако помогнат на Русия да се слее със Запада, тя ще стане техен съюзник. Очакваха Арабската пролет да бъде за мюсюлманския свят това, което периодът 1989-91 г. беше за Източна Европа. И се надяваха, че ако предварително предоставят на Китай статут на държава с пазарна икономика и я приемат в Световната търговска организация, това в крайна сметка ще либерализира икономиката ѝ, а вероятно и политическата ѝ система.

Америка също направи една голяма грешка, като изразходва политически капитал и трилиони долари, за да се противопостави на заплаха, която от стратегическа гледна точка е само досадна неприятност – тероризма на ислямските фундаменталисти. Джихадистите могат да убият много невинни и да застрашат чувството на Америка за неуязвимост, но никога не могат да претендират за световно господство.

Но Китай също направи стратегическа грешка. Страната се е отказала от доктрината на бившия си лидер Дън Сяопин „Скрий властта, спри за известно време“. Тя беше заменена от идеите на сегашния лидер Си Дзинпин с неговите заплахи, помпозната риторика и дипломацията на „воините-вълци“. Променяйки тона си, Китай насочи американските умове към себе си, убеди други страни да потърсят американска защита и по този начин създаде коалиция в собствен противовес в Азия.

Ако Китай и Америка попаднат в така наречения „капан на Тукидид“ – неизбежния конфликт между нарастващите и умиращите сили – Тайван, разбира се, ще се превърне в огнище. Силите на двете страни вече разиграват този конфликт и въоръжена конфронтация е напълно възможна. Традиционната китайска тактика, почерпена от настолната игра Го, а не от шаха, е да спечелите колкото се може повече малки предимства и да убедите противника да се предаде без бой. Авторитетът на Китай зависи от това дали ще си върне Тайван, а авторитетът на Америка зависи от това дали може да го предотврати.

Моментът на Тукидид идва, когато господстващата държава осъзнае, че нейното превъзходство гасне неизбежно. Въз основа информацията, пристигаща в Европейския парламент, Китай вече е постигнал регионален военен паритет с Америка около Тайван и ще укрепи още повече своите способности в региона през следващите пет години. Капанът на Тукидид възниква, когато няма върховна власт, на която и двете сили да се подчинят и нито една от тях не е готова да се предаде.

Какво трябва да направи Европа? Посещението на президента Байдън в щабквартирата на НАТО през юни имаше за цел да стабилизира източния фланг на Алианса и да осигури подкрепата на европейските съюзници пред бъдещите предизвикателства. Изтеглянето на Америка от Афганистан е част от преориентирането й към новите заплахи. Ако Америка възнамерява да се насочи изцяло към Китай, тогава Русия трябва да бъде убедена да не се меси, а Европа, започвайки от Германия, трябва да бъде привлечена на американска страна. Може би САЩ се ръководеха от това, когато отмениха санкциите по тръбопровода „Северен поток-2. Той ще свърже Русия икономически с Европа и ще премахне дразненията в отношенията между САЩ и Германия. Отмяната на санкциите обаче е в ущърб на интересите на Украйна и Централна Европа.

Без търговия с Китай, най-големия ѝ икономически партньор, Европа няма да може да поддържа сегашния стандарт на живот. Ще бъде кошмар, ако САЩ поставят Европа пред избор по отношение на Китай, както администрацията на бившия американски президент направи по отношение на Иран: търговия или с нас, или с врага ни – и тези европейски компании, които изберат последното, ще бъдат извадени от доларовия механизъм в Ню Йорк. Изборът между Америка и Иран беше лесен. Ще бъде просто ужасно да се избира между Америка и Китай.

Военните интереси на Европа също са различни от тези на Америка. Договорът на НАТО обхваща предимно северноатлантическия регион и неговите взаимни гаранции не се отнасят до Азия. Европа няма такива интереси, които да трябва да се защитават толкова далеч от своите брегове. Затова авторът предвижда, че Европейският съюз и неговите членове ще изразят готовността си да сътрудничат с Америка по отношение на Китай в почти всичко, с изключение на военната сфера. ЕС ще запази своето оръжейно ембарго и ще координира инвестициите, стандартите и търговските политики чрез новосформирания Съвет по търговия и технологии, но европейските избиратели няма да толерират никакви „кинетични“ конфликти (както военните наричат откритите сблъсъци) в региона.

Континентална Европа деликатно ще предостави тази чест на британците, които имат подходящи военноморски оръжия за тази цел. Фокусът на ЕС ще бъде да остане добър съюзник на Америка, без да води война с Китай. Мъдрото ръководство на Америка ще разбере деликатната позиция на Европа и няма да изисква невъзможното от нейните лидери.

През следващите няколко години Европа трябва да се подготви за това, че пълното внимание на Америка ще бъде погълнато от съперничеството с Китай, което отслабва традиционните ѝ гаранции за сигурност. Като оставим политиката настрана, Америка вече изостави амбицията си да изгради армия, която да води две войни наведнъж. При цялото объркване и срамното напускане в Афганистан, Америка все още има най-големите въоръжени сили в света, дори ако предпочита да ги използва само за защита на жизненоважни национални интереси. Следователно Европа трябва да изгради капацитет, за да сдържа сама Русия. Авторът се опасява, че ще е необходимо още едно ужасно бедствие, преди европейските лидери да се заемат сериозно с отбраната.

Изглежда администрацията на Байдън разбира, че стратегическата автономия на ЕС – тоест способността да действа независимо от САЩ във военната област – не е заплаха, а възможност да се освободят американските ресурси за основните задачи. Европа е регулаторна суперсила и ще служи като гръбнак на съюз на демокрациите. При условие, че на следващите президентски избори в САЩ няма да се върне към национализма от последните четири години, Европа ще бъде добър съюзник по повечето въпроси.

Авторът е израснал в комунистическа Полша по време на Студената война – и перспективата за нова не му харесва. Отношенията с Китай са много по-сложни от съперничеството между Запада и Съветския съюз когато и да било. Затова авторът се застъпва за подхода „на трите с-та“: сътрудничество, когато е възможно, състезание, когато е необходимо, и съперничество, когато е неизбежно.

Според него все още е възможно да се избегне капанът на Тукидид, но това ще изисква голямо държавническо майсторство.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *