Републиканци и демократи отхвърлиха идеята на Доналд Тръмп за отлагане на изборите

Сподели статията с твоите приятели:

Републиканци и демократи в Конгреса на САЩ бързо отхвърлиха предложението на президента Доналд Тръмп за отлагане на изборите на 3 ноември заради опасения от увеличени измами при гласуването по пощата.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл отхвърли идеята на издигнатия от партията президент, който ще се бори за втори мандат. Основните републикански фигури в Камарата на представителите, където мнозинството се държи от демократите, също се противопоставиха.

“Никога в историята на страната, по време на войни, депресии и дори по време на Гражданската война, не се е случвало да не проведем насрочени предварително национални избори. Ще намерим начин да ги проведем и на 3 ноември”, каза Макконъл пред местна телевизия в Кентъки.

Републиканецът Кевин Маккарти от Камарата на представителите също каза, че изборите “трябва да се проведат”, а сенаторът от същата партия Марко Рубио коментира, че се е надявал Тръмп да не е казал това. “Ще имаме избори и те ще бъдат легитимни”, каза Рубио.

Демократите също реагираха бързо. Председателката на комисията за сигурността на изборите в Камарата Зоуи Лофгрен коментира пред Ройтерс, че “при никакви обстоятелства не възнамеряваме да се съобразим с непохватната и хазартна реакция на президента на кризата с коронавируса, нито да вярваме на лъжите и дезинформацията, които той разпространява”.

По-късно президентът Тръмп обясни пред репортери, че не е искал отлагане, но в същото време не иска да му се налага да чака с месеци, “за да разбере, че липсват бюлетини и изборите не означават нищо. Това ще стане… Умните хора го знаят. Глупавите може да не го знаят”.

Гласуването по пощата е обсъждана тема в САЩ заради пандемията от коронавирус. Някои щати искат да улеснят дистанционното гласуване, защото това ще направи изборите по-сигурни за гражданите и за членовете на комисиите.

Властите в някои щати вече обявиха, че няма да имат възможност да отворят обичайния брой секции, защото сградите – най-често училища и общински центрове – са затворени и защото много членове на секционни комисии не искат да рискуват здравето си.

Доналд Тръмп спомена за възможността за отлагане на изборите в Туитър. Президентът написа, че всеобщото гласуване по пощата ще доведе до “НАЙ-НЕТОЧНИТЕ И ИЗМАМНИ избори в историята”.

“Отлагане на изборите докато хората могат да гласуват точно, сигурно и безопасно???”, допълни той.

Президентът представи идеята си на фона на новината за свиване на икономиката с 33 % за второто тримесечие – най-големият спад от Голямата депресия през 30-те години на ХХ век.

Тръмп няма правомощия да отложи изборите. Датата е фиксирана в законодателството на САЩ – вторникът след първия понеделник на ноември на всеки четири години. Тази година това е 3 ноември. Промяната изисква гласуване в Конгреса.

Президентът, който се кандидатира за втори мандат, отдавна отправя обвинения към гласуването по пощата и твърди, че в резултат на пандемията измамите ще се увеличат.

Близо половината от американските щати разрешават на регистрираните избиратери да гласуват по пощата след заявка. Пет щата – Колорадо, Хавай, Орегон, Юта и Вашингтон – разчитат основно на гласуване по пощата.

Критиците на този тип гласуване твърдят, че хората може да гласуват повече от веднъж като изпратят гласа си по пощата, а след това се явят и в секцията.

Досега обаче няма доказателства за масови измами, според експерти по сигурността на изборите.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *