Ремонтът на пистата за F-16 е възложен на тъмно, няма и кой да плати 53 млн. лв за него | |

Сподели статията с твоите приятели:

Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без преглед на пазара, техните способности и опит. Предишният кабинет е решил, че разходите ще бъдат поети от НАТО без разговори с главната квартира на Алианса. НАТО обаче няма да плати. Сега се търсят 53 млн. лв за новата писта на Граф Игнатиево, а проектът ще се забави с поне 6 месеца. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов. 

“За състоянието по изграждането на инфраструктурата за приемането на F-16 основното, което ми направи впечатление, е, че не е проведен международен конкурс с международни участници, които имат опит в изграждането на подобна инфраструктурата. Изборът, селектирането на изпълнителите в Граф Игнатиево и Безмер е правен без никакъв критерии. Не можахме да намерим документи, които да показват, че изборът на фирмите е извършван след преглед на пазара, техните способности и опит. Намерихме докладни записки, изготвени от Главна дирекция “Инфраструктура на отбраната”, които през зам.-министър са предоставяни на министъра за подпис. Те съдържат текст, че са се срещали с фирма и са решили да я предложат – не съдържат аргументи и причини”, каза министърът.

„За остойностяването на самите проекти – не намерихме следи защо стойностите на проектите са определени такива. Отговорната дирекция – ГД „Инфраструктура на отбраната“ не е свършила нищо и те са оставени каквито са. Нещата са вършени наизуст. В министерството на отбраната никой не е проверил тези стойности дали отговарят на обективни критерии”, добави Панайотов.

Основния обект на Граф Игнатиево е пистата на която ще кацат новите самолети. “Някой е решил, че тези разходи ще бъдат поети от НАТО, без да са проведени каквито и да било разговори с главната квартира на НАТО. НАТО ни уведоми, че няма да поеме разходите, защото това е национална отговорност”, заяви Панайотов. 

Ние извършваме работа по намирането на 53 млн. лв. за изграждането на пистата, защото тези пари не са били заложени в проекта”, каза още Панайотов. По думите му не е помислено да има супервайзър, който да следи и координира изпълнението на тези проекти. Според него тази “каша” ще доведе до забавяне на дейностите по проекта за инфраструктурата за F-16 с около 6-8 месеца, ако се справим с тези проблеми успешно. Той каза, че е подходено хаотично и непрофесионално и сега се прави всичко възможно да се изпълнят дейностите без голямо закъснение.

„Проверките установиха, че финансовите и материалните ресурси на Министерството не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата. Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно и при липса на ефективен мениджмънт и при липса на административен и финансов контрол“, каза още министърът.

Доставката на първите шест F-16 трябва да е през 2023 г. Други два ще останат в САЩ за обучение на българските пилоти, което тече и в момента, и техническия състав. През 2019 г. България плати внесе във фонд в САЩ два милиарда и двеста милиона лева за самолетите.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *