Рекорден износ реализира Китай в пандемичната 2020-та

Сподели статията с твоите приятели:

Китай постигна рекорден износ през миналата година след пореден силен растеж на експорта и през декември с оглед на увеличено търсене по света на свързани с коронавирусната пандемия китайски стоки и консумативи въпреки поскъпването на юана. 

Официални данни са поредно доказателства, че Китай вероятно ще се окаже единствената водеща световна икономика, която е отбелязала растеж през много трудната пандемична 2020 година, предаде БНР. 

Миналия месец експортът на Китай е скочил с 18,1% на годишна основа след ръст с 21,1% през ноември 2020 г. Вносът се е увеличил с 6,5% спрямо декември 2019 г. след повишение с 4,5% месец по-рано. 

В резултат на това търговският излишък нарасна през миналия месец до 78,17 млрд. долара от 75,4 млрд. долара през ноември, достигайки най-високо ниво от 2007 г. насам. 

Въпреки коронавирусната пандемия, която тръгна от Китай в началото на изминалата година и доведе до сериозно нарушаване на международната търговия, износът на втората по сила световна икономика се увеличи през 2020 г. с 3,6% до рекордни ниво, показват данни на държавната митническа администрация. 

Анализаторите коментират, че устойчивото търсене от страна на засегнатите от коронавирусната пандемия търговски партньори на Китай на медицински консумативи и на различни технологични продукти за дистанционна работа (за работа от вкъщи) са допринесли за продължаващото нарастване на китайския износ. 

Някои обаче се притесняват, че повишаването на цените на суровините и поскъпването на юана могат да доведат до забавяне на тази позитивна тенденция в началото на 2021 година. Китайският юан поскъпна през миналата година с 6,7% спрямо долара – първо негово повишение от три години насам. 

В същото време китайският внос се сви през миналата година с 1,1%. 

В резултат на това търговският излишък на Китай се разшири през 2020 г. до 535,03 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от 2015 година.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *